Mala Gospojina – Rođenje Presvete Bogorodice

0
83

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Rođenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih crkvenih praznika, u narodu poznatiji kao Mala Gospojina.

Presveta Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božjem. Upravo je Bog i odredio Mariju da bude majka Isusa Hrista, i zato se slavi kao Presveta Bogorodica. Na ikoni se događaj rođenja Svete Bogorodice Marije predstavlja tako da majka Ana leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, a okruženi su mnogim srodnicima.

Za Malu Gospojinu vezani su mnogi narodni običaji i verovanja. Jesenje svadbe počinjale su od Male Gospojine. Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti. Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad. Pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje.

Na Malu Gospojinu u mnogim mestima se održavaju sabori, zavetine, preslave, molitve i litije. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju krsnu slavu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here