Kako efikasno zaštititi kupus od moljca

0
133

Vizuelnim pregledom kupusa registrovano je prisustvo larvi kupusovog moljca (Plutella xylostella) na do 10% biljaka. Trenutno se nalazimo u kritičnom periodu za zaštitu kupusa, jer je neophodno sprečiti ubušivanje larvi navedene štetočine u glavice.

Kupusov moljac je jedna od najznačajnijih štetočina kupusnjača. Pored kupusa, velike štete pravi i na karfiolu. Pojavljuje se i na korovskim biljkama iz familije kupusnjača što ima značaja za epidemiologiju ove vrste. Budući da je na našem regionu najzastupljenija proizvodnja jesenjeg kupusa, a srednje i kasnostasne sorte su najugroženije, potrebno je naglasiti štetnost ove vrste, kao i podsetiti na sve mere koje su od značaja u suzbijanju.

U zavisnosti od vremenskih uslova u našim proizvodnim uslovima kupusov moljac može razviti do 8 generacija godišnje. Ograničavajući faktor za rast populacije su zimske temperature. Međutim, zbog činjenice da se vetrom širi na velike udaljenosti (što može da zahvali građi svog tela, inače je slab letač) prisutan je svugde gde se kupus gaji. Prezimljava u stadijumu lutke (na drvetu, kamenu, šiblju…). Krajem aprila se javljaju leptiri, a s obzirom da u tom periodu uglavnom nema gajenih krstašica (kupusnjača) u polju, one polažu jaja na korovskim biljkama iz iste familije. Odmah po pojavi, imago počinje da se hrani, leti i da se pari.

Proizvođačima se preporučuje obilazak i preged useva, i ukoliko registruju prisustvo navedene štetočine primena nekog od insekticida.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here