Ministarka Gojković – Etnografski muzej čuvar jedinstvene kulturne baštine

0
29

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da je Etnografski muzej u Beogradu obeležio 122 godine postojanja i poručila da je dragoceno kulturno nasleđe koje čuva ta ustanova najslikovitije govori o bogatoj istoriji našeg naroda i države, kao i tradiciji i običajima.

Ministarka Gojković je, otvarajući izložbu „Čitanje boja“, rekla da su obeležavanje 122 godine duge postojanosti muzeja i vredna izložba upriličena tim povodom još jedna potvrda da je ovo jedna od najvažnijih ustanova kulture u našoj zemlji. Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je inicirajući osnivanje muzeja, veliki srpski naučnik Stojan Novaković postavio temelje kuće koja kroz istraživački rad, sakupljanje i dokumentovanje materijala verno prikazuje raznolikost kulture našeg naroda, na svim prostorima na kojima on živi. Ona je navela da je vremenom, Etnografski muzej postao ne samo čuvar jedinstvene kulturne baštine, već i jedan od njenih simbola i dodala da se građa o kojoj se muzej stara odnosi na tradiciju, sećanja, običaje i mitove, koji su svi zajedno temelj nacionalnog i kulturnog identiteta.

Potpredsednica Vlade je naglasila da su okviru izložbe predstavljeni predmeti iz etnografske zbirke 19. veka, uz napomenu da svo bogatstvo i velika raznolikost našeg kulturnog nasleđa mogu da se sagledaju na primeru teme ove izložbe. Eksponati pred nama potvrđuju da je tekstil i bojenje organskim bojama, iako možda ne uvek vidljiv, i te kako značajan element našeg kulturnog nasleđa, objasnila je potpredsednica Vlade. Ona je napomenula da dodatnu vrednost izložbi daje to što je prva u našoj zemlji koja uvodi tehnologiju posebnog posmatranja kroz naočare, pružajući tako posetiocima jedinstven utisak i doživljaj. Potpredsednica Vlade istakla je da utisak da nas Etnografski muzej i ovom postavkom podseća da su kultura i svakodnevni život neraskidivo i vanvremenski isprepleteni i povezani, a da bi se kultura razvijala, neophodno je da ima temelj i stabilan oslonac. Prema njenim rečima, ona je najbolji primer kako mlađim generacijama približiti važne teme koje nisu zastupljene u njihovoj svakodnevici. Gojković je rekla da je neophodno da prvo spoznamo svoje korene, život i navike naših predaka kako bismo  bolje upoznali i sebe i svet u kome živimo i da kao narod i država moramo biti ponosni na to koliko toga vrednog imamo da naučimo o sebi i čime sve imamo da se pohvalimo.

Potpredsednica Vlade je direktoru Etnografskog muzeja Marku Krstiću i zaposlenima čestitala Dan Etnografskog muzeja, kao i dobitnici nagrade „Borivoje Drobnjaković“ za najbolji studentski završni rad iz oblasti etnologije i antropologije Anđelki Živojinović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here