Kancelarija za KiM zatražila istragu o događajima u Banjskoj

0
25

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izrazio je sinoć najdublje saučešće porodicama Srba koji su stradali u tragičnim događajima u selu Banjska, u opštini Zvečan, kao i porodici poginulog albanskog policajca.

Petković je u izjavi za javnost naveo da su iz Beograda, u proteklih godinu dana, u pravcu međunarodne zajednice upućivana stalna upozorenja da svakodnevno nasilje i provokacije Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na severu Kosova i Metohije mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica. To se nažalost i dogodilo 24. septembra, istakao je on i dodao da je Aljbin Kurti uporno rušio svaku mogućnost dijaloga i normalizacije odnosa, dok nije prolivena krv na severu Kosova i Metohije. Prema njegovim rečima, sever Kosova i Metohije bio je prostor mirnog suživota, dok tamo nisu počeli da vršljaju Kurtijevi specijalci, a Kurti sprovodi svoj naum etničkog čišćenja Srba.

Tokom stravičnih događaja u Zvečanu, kako je ukazao, svedočili smo da su Kurtijeve specijalne jedinice monstruozno priželjkivale smrt Srba i grohotom se smejale se nad upucanim Srbima. Zbog toga podržavamo i zahtev Srpske liste da međunarodne misije sprovedu nepristrasnu istragu o postupanju kosovskih specijalaca tokom događaja u Zvečanu, poručio je Petković. On je upozorio na to da od tog trenutka Srbi na severu Kosova i Metohije prolaze nezapamćeni teror, o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika, a u srpske kuće ulaze specijalci Rosu i prebijaju civile, šamaraju ih i vređaju. Takođe, kako je preneo, tokom dana na severu su na više sati bili privedeni vozač i tehničar srpskog saniteta u bazu Rosu na Brnjaku. Razbijeni su delovi kompleksa „Rajska banja”, a troje zaposlenih je proizvoljno uhapšeno. Takođe, kosovska policija je demolirala i prostorije Pošte u Banjskoj, naveo je direktor Kancelarije.

Prema njegovim rečima, tragični događaj u Banjskoj iskorišćen je od strane Prištine kao povod za najogoljeniji teror na severu Kosova i Metohije, gde Kurtijevi specijalci tokom čitavog dana maltretiraju srpske civile. Ako su Kfor i Euleks u proteklih godinu dana bili pasivni na Kurtijev teror, bez obzira na to što smo gotovo svakodnevno upozoravali da se situacija može otrgnuti kontroli, sada je krajnji trenutak da preduzmu odlučne mere kako bi divljanje albanske policije bilo zaustavljeno i na severu Kosova i Metohije zavladao mir, poručio je Petković. On je naglasio da Srbija apeluje na činioce u međunarodnoj zajednici da hitno učine konkretne korake kako bi Kurtijeva ratna i okupatorska politika bila obuzdana, a region bio pošteđen još jednog sunovrata teško stečenog mira.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here