Povodom Dana Interreg saradnje, Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije organizovalo je 8. festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča”, koji je počeo sinoć projekcijom filma „Oflag 13 – B” reditelja Đorđa Milosavljevića Gere.

Večeras je na repertoaru film „Priče iz zatvorske ćelije”, mađarskog autora Abela Viskija, dok će dokumentarno ostvarenje „Iskre u vremenu”, slovenačkog reditelja Jurija Grudena biti prikazano u sredu, 27. septembra. Festival, koji će trajati do 27. septembra, održava se u Centru za kulturu „Vlada Divljan” u Beogradu, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Dani Interreg saradnje je manifestacija kojom se promoviše evropska teritorijalna saradnja i povezivanje građana širom Evrope i pograničnih regiona radi poboljšanja životnih uslova i infrastrukture. Kroz programe prekogranične saradnje, od 2004. do 2022. godine, u Srbiji je finansirano približno 1.600 projekata, za koje je izdvojeno više od 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa.

Za finansijsku perspektivu 2021–2027. Evropska unija je iz IPA sredstava odobrila više od 340 miliona evra za programe teritorijalne saradnje u našoj zemlji. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno-tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno kulturi.