Nezadovoljni prosvetari predali svoje zahteve Vladi Srbije

0
58

Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije organizovali su danas protest koji je počeo blokadom saobraćaja ispred Doma Narodne skupštine Srbije. Nakon toga su predali svoje zahteve Vladi Srbije. Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni do 9. oktobra, prosvetari najavljuju štrajk u vidu skraćenih časova na 30 minuta.

Članovi četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika blokirali su danas saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu. Nakon okupljanja pošli su u šetnju ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom do Vlade Srbije, gde su predali svoje zahteve. Okupljenina protestu nosili su baner “Dostojanstveno za prosvetu”, kao i transparente na kojima piše: “Urušavanje prosvete nije patriotski”, Novac u škole, ne u policiju”, “Plate inflaciju ne prate”…

Kako su ranije saopštili sindikati na protest su se odlučili nakon niza bezuspešnih pregovora i dopisa nadležnima u vezi sa problemima u sistemu obrazovanja. “Socijalni dijalog ne postoji već dugi niz godina. nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve”, rečeno je tada. Sindikati traže da plate prosvetnih radnika budu na nivou prosečne republičke zarade, zatim da se poveća dodatak za razredno starešinstvo od sedam do 10 procenata, a treći zahtev je smanjenje obimne administracije koju vodi nastavno osoblje. Kažu da su sva tri zahteva “izuzetno opravdana”, a pogotovo treći, čije je ispunjavanje u opštem interesu i dece i nastavnika. Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni do 9. oktobra, prosvetari najavljuju štrajk u vidu skraćenih časova na 30 minuta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here