Struja od 1. novembra skuplja za 8 odsto

0
39

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za 8 odsto. Ministarka energetike saopštila je da će i ove godine građani moći da smanje račune tako što će imati manju potrošnju struje u odnosu na isti obračunski period prošle godine.

Od 1. novembra kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara. Struja je prethodno poskupela 1. maja.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović saopštila je danas da je Vlada Srbije usvojila preporuku da “Elektroprivreda Srbije“ i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju električne energije. “Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Ove godine smo najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećali sa 30 na 40 odsto, a dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija.”, rekla je Đedović Handanović. Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno sa računom za mart 2024.

Za uštede energije od 5 do 15 odsto obračunava se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto. Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto. Takođe, domaćinstvima će se obračunavati popust od 5 odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5 odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine. Važno je da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu. Uslov za odobravanje popusta je da kupci imaju potrošnju u obračunskom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here