Počela kampanja „Ne blokiraj zaustavnu, ne zaustavljaj život”

0
25

Kako bi se uticalo na nepropisno ponašanje učesnika u saobraćaju prilikom korišćenja zaustavne trake, a u cilju edukacije korisnika puta o njenom pravilnom korišćenju i to isključivo za zaustavljanje vozila zbog neispravnosti ili iznenadne nesposobnosti vozača za upravljanje vozilom, u Srbiji se sprovodi kampanja „Ne blokiraj zaustavnu, ne zaustavljaj život”.

Kampanju sprovodi Javno preduzeće Putevi Srbije, uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je na promociji kampanje na naplatnoj stanici Beograd kod Vrčina, kazao da je sa velikim brojem auto-puteva i brzih saobraćajnica neminovno da se pojavljuje pitanje bezbednosti i potreba da se uradi više na preventivi i promociji kako bi se sačuvali životi na brzim saobraćajnicama. „Jedan od problema sa kojima se suočavamo gde god uradili rekonstrukciju puta i gde uradimo novi put, građani se javljaju i žale se da se postave ležeći policajci ili neka druga oznaka jer se vozi neprilagođenom brzinom, jer očigledno naši sugrađani misle da su to piste, a ne putevi kojim treba da se kreću”, kazao je on. Vesić je naglasio da što se njega tiče ni jedna kazna policije za takvo ponašanje nije dovoljno velika, jer je, kako je naglasio, uvek bolje sačuvati ljudski život.

„Zato su ove edukativne kampanje koje sprovodi ovo preduzeće zajedno sa MGSI i MUP-om, ali i Agencijom za bezbednost saobraćaja važne da se sačuvaju ljudski životi, jer mi nismo, na žalost, disciplinovan narod i nama su očigledno potrebne ovakve kampanje kako bi makar nekim ljudima objasnili šta ne treba da se radi”, naglasio je Vesić. Ministar je najavio da se sprema i jedna kampanja oko tunela, jer niko od vozača skoro ne zna kako se ponaša u tunelima kojih je sve više.

Vesić je naveo da se samo godišnje preko milion evra odvaja na popravku uništenih saobraćajnih znakova, a za te pare može da se uradi 40 zona škola ili da se obnove putevi, što je mnogo bolje nego da se znaci popravljaju. Vesić je kazao da je jako važno da se ove kampanje za zaustavnu traku, ali i za neuništavanje saobraćajnih znakova, emituju na svim medijima, jer samo ako se sačuva i jedan život ljudski ovom kampanjom, urađena je velika stvar.

„Ako budemo disciplinovani i ako budemo slušali uputstva, sasvim sigurno možemo da sačuvamo mnogo ljudskih života. Mi svake godine na putevima u saobraćajnim nesrećama gubimo ljudske živote, na žalost često mlade. Samo jedan trenutak nepažnje može promeniti nekome čitav život”, rekao je Vesić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here