Povećan iznos za program “Moja prva plata”

0
33

Projekat “Moja prva plata” krenuće u novom ruhu, a osnovna promena je uvećana plata mladima u okivru ovog programa.

Program ,,Moja prva plata’’ se realizuje od 2020. godine a sada je izmenjena Uredba o Programu podsticanja zapošljavanja mladih, čime se povećava mesečna novčana naknada. Tako, prema izmenama i dopunama Uredbe, mladi sa srednjim obrazovanjem će umesto dosadašnjih 25.000 mesečno dobijati 28.000 dinara, a mladi sa visokim obrazovanjem 34.000 umesto dosadašnjih 30.000 dinara.

Odluka Vlade je prvi korak ka realizaciji novog kruga, ali na sajtovima, za sada, nema zvaničnog obaveštenja. Nakon što Nacionalna služba za zapošljavanje raspiše Javni poziv za realizaciju programa, znaće se i tačni rokovi za prijave poslodavaca, kandidata i potpisivanja ugovora.

Kako Uredba stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, to znači da korisnici Programa čekaju ove izmene posle 10. oktobra. Podsetimo, program Moja prva plata omogućava mladima da se osposobe za samostalan rad na konkretnim poslovima. Cilj Programa je podsticanje zapošljavanja mladih, uz prethodnu obuku za posao i sticanje prvih radnih iskustava, kao i podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova. Tokom devet meseci trajanja programa “Moja prva plata” kandidati primaju pomoć države u vidu novčane naknade. Sredstva se isplaćuju direktno korisnicima, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci mogu da isplate i dodatni iznos.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here