Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Srbiji u 21. veku neophodna jaka i dobro obučena vojska i ocenio da je jedini način uvođenje fleksibilnog i savremenog vojnog roka, kao što je to slučaj u Austriji ili Švajcarskoj, jedini način da se postigne vojna neutralnost.

„Iskusna i stručna diplomatija je ključno oružje u rukama malih naroda, pogotovo onih kojima su istorija i geografija takve da su neizbežno opterećeni bezbednosnim izazovima“, rekao je Jeremić u Paraćinu, gde je održana Izborna skupština Opštinskog odbora Narodne stranke. Prema njegovim rečima, ta diplomatija mora biti potpomognuta autonomnim kapacitetom da se narod i država odbrane ukoliko okolnosti to zahtevaju. Kako je saopšteno, Jeremić je procenio da je ono što se prethodnih dana događalo na Bliskom istoku moglo da bude „ništa u odnosu na ono što će se događati u narednim danima“. „Više bih voleo da Srbija u budućnosti mnogo više bude Izrael, a mnogo manje Hamas. Nisam siguran da je to danas slučaj, iako su Srbi na Kosovu i Metohiji najugroženiji narod zapadno od ukrajinskog fronta“, rekao je Jeremić.

Kako je naglasio, „dao Bog da jednog dana i u Srbiji svest naroda bude kao u Izraelu oko toga šta je ono oko čega sebi možemo da dozvolimo da se svađamo i delimo, a oko čega ne“.  „Svi moramo biti kao jedan kada su narod i država u opasnosti“, poručio je Jeremić i dodao da „izazovi i neprijatelji“ na Kosovu i Metohiji neće otići sami od sebe. „Moramo se na ozbiljan način konsolidovati, kao narod i država, i izaći sa strateškim rešenjima za 21. vek ako ne želimo da ovaj vek bude poslednji u istoriji srpskog naroda“, predočio je predsednik Narodne stranke.

On smatra da nedavni događaji u Banjskoj predstavljaju upozorenje da neko preko noći može da zapali situaciju na Kosovu i Metohiji. „Moramo što pre pojačati kapacitete da autonomno odbranimo narod i svetinje na Kosovu i Metohiji, a to mogu uraditi samo institucije Srbije, ukinute Briselskim sporazumom 2013. godine“, uveren je Jeremić.  Prema njegovom viđenju, „nema tog paravojnog i tajnog mehanizma koji je u stanju da na trajan način odbrani srpski narod i naše svetinje“.

On je rekao da „institucije države Srbije, rasformirane Briselskim sporazumom, moraju ponovo biti uspostavljene na Kosovu i Metohiji, pre svega civilna zaštita, potom pravosuđe i na kraju policija“.  „Da bismo to uradili, moramo nastupiti institucionalizovano kao država Srbija kroz odluke Skupštine, koje će izvršna vlast sprovesti u delo. Ne tajno, ne ispod stola, ne na način koji može da se završi naopako, nego kako Ustav i zakoni to nalažu“, objasnio je Jeremić.

On je pozvao predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da po hitnom postupku zakaže sednicu Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji na kojoj bi bila dogovorena jasna, principijelna i čvrsta državna politika. „Svaki sledeći korak je nezamisliv ako ostane na snazi ’francusko-nemački’ plan za nezavisnost Kosova i Metohije, jer on jasno i nedvosmisleno predviđa potpuno zaokruživanje nezavisnosti Kosova, uz saglasnost Srbije, koja je za sada data usmeno“, naglasio je Jeremić.