Komarci još šire virus u Srbiji: Otkriveni novi slučajevi groznice Zapadnog Nila

0
69

Groznica Zapadnog Nila, koju prenose komarci, u poslednjih 7 dana potvrđena je kod još 3 osobe u Srbiji, te je ukupan broj obolelih u ovoj sezoni, zaključno sa 7. oktobrom – 87, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Najviše je zaraženih muškaraca – 51, dok je obolelo 36 žena. Svi su starosti od 18 do 89 godina. Po broju obolelih prednjači Južnobački okrug u kojem su zaražene 23 osobe u ovoj sezoni, i Beograd u kojem je virus potvrđen kod 22 osobe. Groznica Zapdnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je kuleks ipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Preporuke Instituta “Batut” za zaštitu od komaraca: koristite repelente na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nosite odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću, izbegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen, izbegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki, uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here