Kancelarija za Kosovo i Metohiju – Priština stvara nove krize i tenzije na severu Kosova

0
46

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je Kurtijeva takozvana kosovska policija, kojoj je jedini zadatak da teroriše srpski narod na severu pokrajine, nastavila danas sa maltretiranjem i hapšenjem Srba u severnim opštinama, sa ciljem da dovede do novog podizanja tenzija i krize na terenu.

U saopštenju se navodi da je prvo u selu nadomak Leposavića priveden Srbin M. M. i to pred suprugom i naočigled petoro dece, a potom je njegov stan detaljno pretresan, uz prisustvo kosovskih specijalaca. Po istom scenariju i diktatu, Kurtijevi specijalci krenuli su u pretres i vršljanje u više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije, kako u Kosovskoj Mitrovici nadomak bolnice, tako i u Zvečanu.  Zato pitamo međunarodnu zajednicu – mogu li Srbi na severu Kosova i Metohije mirno da odu po hleb, u bolnicu, da odvedu dete u vrtić ili školu, a da im put ne prepreče blindirana vozila Kurtijevih do zuba naoružanih specijalaca, koji svakodnevno sprovode brutalni teror i dodatno eskaliraju situaciju na terenu?

Opsesivna je Kurtijeva želja da podjarmi srpski narod na severu Kosova i Metohije, a tragične događaje u Banjskoj koristi za progon, odmazdu, torturu i arbitrarno privođenje Srba, s jednim jedinim ciljem da etnički potpuno očisti sever Kosova i Metohije, i to naočigled kompletne međunarodne zajednice. Ne mogu i ne smeju tragični događaji u Banjskoj biti izgovor za to da se srpskom narodu na severu Kosova i Metohije ukinu sva ljudska prava, da postanu taoci Kurtijevog zločinačkog režima, koji crta mete na čelu svakome ko nosi srpsko ime i prezime, a da za sve to vreme Zapad i međunarodne misije koje deluju na ovim prostorima okreću glavu od stradanja i progona Srba.

Kancelarija zahteva da međunarodne misije zaustave Kurtijevo svakodnevno iživljavanje, da prestane svakodnevno privođenje i hapšenje Srba i da daju svoj doprinos smirivanju tenzija i spreče vlasti u Prištini da dodatno zapale čitav prostor Kosova i Metohije, ali i šire, region Zapadnog Balkana, dodaje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here