Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom potpisan u prisustvu Vučića i Sija

0
26

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas je u Pekingu potpisano četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno proizvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine. Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine, kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative “Pojas i put” između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie.

Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović. Dan uoči potpisivanja Vučić je rekao da se očekuje da će procedura oko sporazuma o slobodnoj trgovini biti završena u parlamentu do kraja marta, a da će stupiti na snagu do maja ili juna.

Kako je rekao, to bi značilo da više ne bismo imali nikakve carine koje su danas veoma visoke, na srpsku jabuku, šljivu, breskvu, sojino ulje, jer nam je to jedan od najprodavanijih proizvoda. Dodao je da neće biti carine ni na smrznutu malinu, koja beleži rast od 350 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Zatim ni na pivo, vodu, kiselu vodu, gotovo sve farmaceutske i industrijske proizvode.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here