Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je na panelu „Porodice, seksualno i reproduktivno zdravlje tokom životnog doba“, koji je održan u okviru Regionalne konferencije o stanovništvu i razvoju u Ženevi, da resorno ministarstvo aktivno radi na donošenju dve nove strategije – za podsticanje rađanja i za očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja.

Kisić je, objasnila da će taj novi strateški okvir biti na dobrobit sadašnjih i budućih generacija u Srbiji i podsetila da je Vlada Srbije usvojila i novu Strategiju aktivnog i zdravog starenja, koji donosi novi koncept po pitanju starenja i svrstava našu zemlju u red evropskih zemalja koje dugoročno i na proaktivan način posmatraju proces starenja. Ona je navela da resorno ministarstvo strateški podržava i osnažuje instituciju porodice, kao najvredniji nacionalni resurs i da postoji svest da snažna i sigurna porodica doprinosi zdravom okruženju, jačoj ekonomiji, a na taj način i stabilnoj državi.

Kao najvažnije oblike podrške porodicama izdvojila roditeljski dodatak, čiji su iznosi u poslednjih deset godina uvećani za deset puta, plaćeno porodiljsko odsustvo, subvenciju za kupovinu prve nekretnine koja se dodeljuje majkama po osnovu rođenja deteta, kao i podršku u procesima vantelesne oplodnje, saopšteno je iz resornog ministarstva.Prema njenim rečima resorno ministarstvo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije podržava porodice i roditelje i kompanije koje posluju na društveno odgovoran način i koje sprovode niz mera kako bi uskladile rad i roditeljstvo svojih zaposlenih. Ministarka Kisić je ukazala da je za pet najuspešnijih malih i srednjih preduzeća, osim prestižnog priznanja „Prijatelj porodice“, obezbeđeno i sufinansiranje projekata iz oblasti usklađivanja rada i roditeljstva. Konferenciju su organizovali Ekonomska komisija za Evropu Ujedinjenih nacija i Regionalna kancelarija Populacionog fonda Ujedinjenih nacija za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here