Srbija je bez direktora policije dve godine – Nova ovlašćenja ministru Gašiću

0
44

Vlada Srbije trenutno ni ne razmatra mogućnost raspisivanja konkursa za izbor novog direktora policije, iako će uskoro biti dve godine kako je Vladimiru Rebiću istekao mandat, a na to ukazuje izmena Uredbe o specijalnoj i posebnim jedinicama policije doneta na sednici 20. oktobra, koja to prebacuje u nadležnost ministra, piše list Danas.

Prema predloženim izmenama, sve odluke i rešenja koje je donosio direktor policije, donosiće ministar ili rukovodilac u Direkciji policije koga on odredi. Na osnovu te izmene, Gašiću su data široka ovlašćenja vezana za kadrovsko popunjavanje Specijalne antitetorističke jedinice, Žandarmerije, Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, kao i Policijske brigade u Beogradu. Ministar će imati ovlašćenja da obrazuje komisije za izbor kandidata u tim jedinicama, a pošto one završe svoj deo posla, na ministru će biti da odluči ko će biti primljen u specijalne jedinice.  Dodatno, ministru su date i direktorove nadležnosti da donosi odluke o sprovođenju skraćenog postupka za popunu mesta u tim jedinicama.  Ove odluke bi izvorno trebalo da budu u nadležnosti direktora policije, ali policija nema direktora od decembra 2021. godine kada je prestao mandat Vladimiru Rebiću.

Prema Zakonu o policiji, direktora policije postavlja Vlada, na predlog ministra policije, a nakon sprovedenog javnog konkursa. Zakon, međutim, ne propisuje rok u kojem Vlada mora da postavi direktora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here