Srbija ograničila cenu gasa

0
61

Vlada Srbije donela je uredbu o privremenoj ograničavanju cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili onog koji je proizveden u Srbiji. Uredba će važiti od 1. novembra ove godine do 1. maja sledeće godine, pa će u tom periodu kupci imati i pravo i na nadoknadu u slučaju da gas na međunarodnom tržištu drastičnije poskupi.

Kao osnovna cena prirodnog gasa se računa ona koja je uvećena do maksimum deset odsto od 1. novembra ove godine. Tako će, prema podacima Agencije za energetiku Srbije, prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce biti 4,54 dinara po kilovat-satu bez poreza i taksi, odnosno 5,02 dinara sa porezima i taksama.

U slučaju poremećaja cena na tržištu, odnosno poskupljenja gasa, potrošači će imati pravo na nadoknadu razlike u ceni između cene po kojoj je prirodni gas nabavljen iz uvoza ili proizveden u Srbiji i osnovne cene. Sredstva za nadoknadu razlike u ceni biće, kako se navodi u Uredbi, obezbeđena iz budžeta Srbije.

Kako je navela Agencija i pored korekcije od deset odsto, cena gasa za javno snabdevanje je „i dalje jedna od najnižih u Evropi“. Kako se navodi, Vlada će obrazovati Komisiju za evidentiranje i odobravanje sredstava za nadoknadu razlike u ceni gasa kao i za praćenje realizacije ove uredbe. Naime, Bugarska je pre desetak dana donela odluku da uvede porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije za treće zemlje. Tako je uredbom koja je odmah stupila na snagu uvedena taksa od 10,76 dolara za 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz njenu teritoriju.

Potrošači u Srbiji se ruskim prirodnim gasom snabdevaju upravo preko teritorije Bugarske takozvanim „Turskim tokom“. Nova ekonomija je pisala pre nekoliko dana da je prema analizi Agencije za energetiku Srbije (AERS), prošle sezone bilo je najpovoljnije grejanje na gas.

Tako će, zahvaljujući donetoj Uredbi, 180 dana grejanja gasom jedno domaćinstvo u Srbiji koštati 55.000 dinara, za stan od 60 kvadrata. Na sajtu Agencije za energetiku navodi se da se cena prirodnog gasa formira tako što se na slobodne cene javnih snabdevača, snabdevača i proizvođača dodaju regulisane cene skladištenja, transporta i distribucije gasa. Na tu sumu, sa jedne strane dodaje se regulisana cena za javno snabdevanje a sa druge slobodna cena za snabdevanje na slobodnom tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here