Na otvaranju fabrike Aunde danas u Leskovcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država podržati ovu italijansku kompaniju ukoliko bude zainteresovana da otvori još neki pogon na jugu Srbije. On je predložio Vranje ili neko drugo mesto na jugu.

Italijanska kompanija „Aunde“, koja proizvodi presvlake za automobilsku industriju, otvorila je danas u Leskovcu fabriku, drugu u Srbiji, u kojoj radi 300 ljudi, a dogodine bi trebalo da bude zaposleno još 260. Objekat fabrike se prostire na oko 13.000 kvadrata, a probna proizvodnja je počela u avgustu. Predsednik Vučić se na otvaranju fabrike  Aunde zahvalio vlasnicima kompanije što su u Leskovcu zaposlili radnike fabrike „Džinsi“ koja je otišla u stečaj.

„Aunde“ grupa je osnovana 1899. godine i jedna je od vodećih svetskih kompanija u svojoj delatnosti, sa više od 40 pogona u 20 zemalja. Kompanija „Aunde Italija“ je potpisala dugoročni sporazum sa „Stellantisom“, koji će realizovati „Aunde Srbija“, a radiće navlake za automobile Fiat Panda, Fiat 600 i Alfa Kid proizvedene u Kragujevcu.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i ministar privrede Slobodan Cvetković, direktor kompanije Anino de Venecija, amabasador Italije Luka Gori i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Ova fabrika i u Jagodini, gde posluje devet godina, ima fabriku gde proizvodi presvlake za automobile i u kojoj je zaposleno 900 ljudi.