Ujedinjene nacije danas obeležavaju 78 godina postojanja, a tim povodom u Beogradu je održana svečanost na kojoj je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio da je Srbija kao deo SFRJ ponosna na to što je osnivač UN.

Povodom 78. godišnjice Ujedinjenih nacija, danas je u Kući UN u Beogradu, otkriven mural koji oslikava biodiverzitet i ekosisteme Srbije, saopšteno je iz Kancelarije svetske organizacije. Mural su kreirali Marija i Stefan Šoln, a na njemu je prikazan zadivljujući divlji svet Srbije, poput balkanskog risa, mrkog medveda, apolon leptira, orla krstaša i mnoge druge vrste, kao i mnogobrojne biljne vrste, koje dodatno naglašavaju raznolikost ekosistema Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su prioriteti Srbije u UN zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta, promocija i očuvanje mira i bezbednosti na međunarodnom nivou, kao i doprinos sprovođenju Ciljeva održivog razvoja. Zaštita životne sredine i razvoj nauke su pitanja koja je Srbija prepoznala kao ključna za dalji razvoj, istakao je on, i poručio da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i predvidiv partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru UN.

Stalna koordinatorka UN u Beogradu Fransoaz Žakob istakla je važnost biodiverziteta i njegove povezanosti sa zelenom agendom Srbije i potrebom za transformativnom akcijom