Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković sastao se danas sa spoljnopolitičkim savetnikom CDU/CSU u Bundestagu Francom Ksaverom Mauererom.

Petković je sagovornika upoznao sa izuzetno teškim bezbednosnim uslovima u kojima živi srpski narod na Kosovu i Metohiji, posebno na severu pokrajine, gde je izložen konstantnom teroru vlasti iz Prištine, institucionalnom i svakom drugom vidu nasilja. On je istakao da su jednostrani, protivpravni i nasilni potezi Prištine, koji su se intenzivirali poslednjih godinu dana na severu Kosmeta, svakodnevne provokacije i neosnovana i proizvoljna hapšenja Srba, doveli do tragičnog razvoja događaja u Banjskoj, koje Beograd niti je želeo niti s njima ima veze. Prema njegovim rečima, do pomenutog razvoja događaja došlo je i zbog oduzimanja srpske zemlje, terora specijalne policije na severu pokrajine, koja, po sporazumu, tu nema šta ni da traži, prebijanja srpske dece, pucanja u Srbe, za koje po pravilu niko ne odgovara i gradnje nelegalnih parapolicijskih baza.

Direktor Kancelarije je informisao sagovornika i o koracima i naporima koje Beograd konstantno preduzima u cilju smirivanja tenzija i normalizacije situacije na severu pokrajine, istakavši čvrstu i nedvosmislenu opredeljenost da se sačuva mir i da se sva otvorena pitanja rešavaju u okviru dijaloga, uz posredovanje Evropske unije. Nažalost, Priština svakoga dana svojim eskalatornim, jednostranim potezima, zapaljivim izjavama i neprimerenom retorikom, koja nije u duhu normalizacije, ruši i poništava sve do sada postignute sporazume, jasno odbijajući da formira Zajednicu srpskih opština, koja je ispregovarana u Briselu pre punih 10 godina, naglasio je on.

Petković je ukazao na to da ni Beograd ni međunarodna zajednica u Prištini i Aljbinu Kurtiju nemaju konstruktivnog niti kredibilnog sagovornika. Uprkos otvorenim pozivima i spremnosti Srpske liste da učestvuje na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije , Kurti na sve načine taj proces opstruiše s ciljem da na vlasti zadrži svoje nelegitimno izabrane gradonačelnike koji ne predstavljaju ni izbor ni volju većinskog srpskog naroda, naveo je direktor Kancelarije. On je upozorio na to da na Kosmetu ne postoji nikakva vladavina prava, već se sve odluke donose isključivo po etničkom ključu na štetu srpskog naroda, napomenuvši da se Srbi arbitrarno hapse i drže u pritvoru mesecima u nehumanim uslovima, bez adekvatne lekarske nege, dok Priština na slobodu pušta pripadnika tzv. KBS, koji je na Badnji dan pucao u srpske dečake Stefana i Miloša Stojanovića. Prema njegovim rečima, Beograd će nastaviti da čini sve da sačuva mir, ali odgovornost je pre svega na Prištini, koja čini sve da onemogući normalan suživot i dovede do istinske deeskalacije na prostoru Kosova i Metohije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Fondacije Konrad Adenauer Jakov Devčić i Gordana Pilipović.