Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je Diplomatskom danu u okviru Prve regionalne kolonije pustovanja vune u Sremskoj Mitrovici.

U ponedeljak, 23. oktobra, prva kolonija pustovanja vune započela je u Sremskoj Mitrovici. Danas u okviru Diplomatskog dana, Sremsku Mitrovicu su posetili visoki zvaničnici, uključujući ministarku kulture Maju Gojković, ambasadora Kanade u Srbiji Džajlsa Normana Lejla Radončića, predsednicu udruženja Bosanske Rukotvorine, Violetu Jovanović, direktorku NALЕD-a i predsednicu Etno Mreže, Plamenu Halačevu, kao i zamenicu ambasadora Evropske unije u Republici Srbiji. Gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, dočekala je predstavnike diplomatske zajednice. Diplomatski Dan označava saradnju između lokalne zajednice i diplomatskih predstavnika, te služi kao prilika za razmenu iskustava i jačanje veza između različitih kultura i tradicija. Kolonija pustovanja će trajati do 26. oktobra, a deo je projekta „Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata,“ koji sprovode NALED i Etno mreža u saradnji sa udruženjem Bosanske Rukotvorine, uz podršku Evropske unije.

Ovaj događaj okupio je 20 žena iz Srbije i susedne Bosne i Hercegovine koje su usavršile tehniku pustovanja. Cilj je da se putem zajedničke izrade rukotvorina sa motivima prekograničkog područja, izgrade novi mostovi saradnje, podrži ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih sredina i doprinese očuvanju kulturne baštine ovog područja, ističu organizatori.