Poslanici Skupštine Srbije završili raspravu o budžetu

0
27

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o amandmanima podnetim na Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu i počeli razmatranje amandmana podnetih na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima.

Na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima podneto je ukupno 237 amandmana. Prethodno su poslanici Skupštine Srbije raspravljali o amandmanima na Predlog budžeta za 2024.godinu. Odbor za kulturu i informisanje nije prihvatio nijedan od četiri predložena amandmana na Predlog zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne medijske servise. Takođe, nadležni Odbor nije prihvatio ni pet amandmana na Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima, dok su od ukupno podnetih 130 amandmana na Predlog zakona o elektronskim medijima prihvaćena dva amandmana. Najviše amandmana je na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima 237. Odbor za kulturu i informisanje je prihvatio dva amandmana poslanika Srpske napredne stranke Nebojše Bakareca i predložio skupštini da ih usvoji.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas odgovarajući na kritike opozicionih poslanika u Skupštini Srbije da su plate u našoj zemlji najmanje u Evropi, da to nije tačno i naveo da je prosečna plata u Srbiji 840 evra, u Albaniji 490 evra, u Bugarskoj 762 evra, u Severnoj Makedniji 575 evra. Reagujući na izjavu poslanika da je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Srbiji nešto veći od 7.000 evra, rekao je da taj podatak ne stoji. „Do pravog podatka se dolazi vrlo jednostavno, deljenjem BDP-a zemlje sa brojem stanovnika. Kada se zna da BDP zemlje iznosi 68 milijardi evra, a da nas ima nešto više od 6,6 miliona dolazi se do podatka da je per kapita odnosno BDP po glavi stanovnika veći od 10.000 evra“, rekao je Mali.

Čule su se i kritike da će pare od stanova koji će se graditi za potrebe EXPO 2027, završiti u privatnim džepovima, na šta je ministar finansija rekao je da će te stanove prodavati država Srbija i da će pare od te prodaje ići u državni budžet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here