Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i ministar kulture i inovacija Mađarske Janoš Čak istakli su danas, tokom sastanka u Budimpešti, obostrani interes dveju zemalja za unapređenje saradnje u oblasti kulture, u skladu sa izuzetno dobrim i prijateljskim odnosima dveju država.

Ministri kulture Srbije i Mađarske Maja Gojković i Janoš Čak su prisustvovali potpisivanju Memoranduma o saradnji etnografskih muzeja Srbije i Mađarske, koji predviđa uspostavljanje povoljnih uslova za dalje razvoj saradnje u oblastima zaštite, očuvanja i promocije etnološkog, antropološkog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i podsticanje razmene znanja, informacija i stručnjaka u oblasti očuvanja i zaštite.

Gojković i Čak su ocenili da ovaj dokument ima strateški značaj, polazeći od jasnog prepoznavanja vrednosti negovanja kulturnog nasleđa, kao i istaknute uloge etnografskih muzeja u kulturi obe zemlje. Sagovornici su naglasili da su ukupni odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji, uz poseban podsticaj na najvišem državnom nivou, o čemu svedoče i prethodna zasedanja dveju vlada, kao i osnivačka sednica Saveta za stratešku saradnju, na kojima je kulturna saradnja dobila dodatni podsticaj, te činjenice da je njihov današnji susret treći u ovoj godini, uvek sa konkretnim dogovorima.

Gojković i Čak su ukazali na to da u aktuelnom vremenu brojnih konflikata i izazova, stabilnost i saradnja dobijaju sve veći značaj, kao i da u tom kontekstu kultura može mnogo da pomogne u međusobnom razumevanju naših naroda. Polazeći od toga, sagovornici su se saglasili o narednim koracima u unapređenju saradnje i zajedničkom radu na brojnim projektima, kako između ustanova kulture, koji bi podrazumevali razmenu iskustava i izložbi, tako i u oblasti filmske industrije i promovisanju važnih tema iz zajedničke istorije.

Na sastanku se razgovaralo i o daljim mogućnostima saradnje kroz potpisivanje bilateralnih sporazuma, među kojima je posebno značajan budući program saradnje u oblasti kulture za period od 2024. do 2027. godine, kao i memorandum u oblasti nacionalnih filmskih arhiva. Gojković i Čak su razgovarali i o zaštiti kulturnog nasleđa, posebno o saradnji i razmeni iskustava u okviru projekta „Dvorci i vile”.