Pojedine javne ličnosti predstavile su danas inicijativu „ProGlas“ sa idejom da, kako su objasnili, ohrabre građane da menjaju stvarnost u Srbiji tako što će izaći na predstojeće vanredne parlamentarne i lokalne izbore koji se održavaju 17. decembra.

Iza inicijative „ProGlas“ stali su akademici Ljubomir Simović, Vladimir Kostić i Vladica Cvetković, prof. dr Ivanka Popović, sudija Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, glumac Dragan Bjelogrlić, glumica Svetlana Bojković, pisac Gojko Božović, reditelj Srđan Golubović, novinar Biljana Stepanović, Petar Peca Popović, prof. dr Filip Ejdus i prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović. U „ProGlasu“ koji je pročitala glumica Svetlana Bojković navodi se da pozivaju sve one koji se u svojim životima sreću s raznim licima jedne te iste nepravde i bahatosti da prevaziđu sopstvene strahove i nepoverenja i da se udruže u borbi za drugačiju Srbiju.

Glumac Dragan Bjelogrlić rekao je da potpisnici proglasa nemaju političkih ambicija već da su se okupili da bi ponudili „pelcer aktivacije“, da pokušaju da probude ljude koji su izgubili veru u kome žive i da ih pozovu „da vrate otetu državu“. On je dodao da bi državu i društvo trebalo da vode najbolji, najčasniji najpošteniji ljudi i da „svi znamo da je sadašnja politička elita samo ne to“.

Sudija Miodrag Majić rekao je da bi svaki sudija i tužilac trebalo da potpiše „ProGlas“ „jer smo svedoci duboke, nezapamćene kriminalizacije društva, uz svakodnevna svedočenja povezanosti državnih struktura sa mafijom koja se ne ispituju“.

„ProGlas“ će zvanično biti objavljen 9. novembra i građani će od tada moći da ga potpišu na sajtu te inicijative ili na javnim raspravama o „ProGlasu“, od kojih će prve tri biti održane u 13. novembra u Zrenjaninu, 15. novembra u Gornjem Milanovcu i 17. novembra u Novom Sadu.