Gašić – Operativni sastanak u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije

0
14

Tokom opsežne akcije usmerene na suzbijanje iregularnih migracija, koja se od 27. oktobra sprovodi po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su oko 4.500 iregularnih migranata koji su se skrivali u pograničnim pojasevima na području Sombora, Subotice, Kikinde i Pirota.

U saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije do sada je više od 3.000 iregularnih migranata prevezeno u prihvatne centre, a dalji koraci usaglašeni su na sastanku na Paliću koji je ministar Gašić održao sa saradnicima i  komesarkom za izbeglice i migracije Republike Srbije Natašom Stanisavljević.

Od početka akcije, detaljnom pretragom terena, više stotina policijskih službenika pronašli su pet automatskih pušaka, pet pištolja, oko 1.580 komada municije različitog kalibra, više stotina stranih pasoša i manju količinu narkotika. Osim toga, pronađeno je pet zemunica u kojima su se migranti i krijumčari skrivali. Policijski službenici su od početka ove akcije kontrolisali 81.201 vozilo kako bi ilegalni tranzit migranata kroz Srbiju u zemlje Evropske unije bio sprečen. Kontrolisano je 330 objekata od kojih je najveći broj u Subotici. U ovoj akciji uhapšeno je osam krijumčara i zadržano još 119 osoba zbog različitih krivičnih dela.

Podneto je 17 krivičnih prijava za krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, 11 krivičnih prijava u vezi sa oružjem, pet krivičnih prijava za neovlašćeno držanje opojnih droga, kao i 10 krivičnih prijava za druga krivična dela. Takođe, podneto je 457 prekršajnih prijava iz Zakona o strancima, kao i 79 za prekršaje iz Zakona o graničnoj kontroli.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, osim na severu, sprovode pojačane aktivnosti i na jugu zemlje sprečavajući ulazak iregularnih migranata iz Bugarske i Severne Makedonije. Ovu borbu MUP će istrajno sprovoditi dok problem iregularnih migracija ne bude rešen i lanac krijumčarenja ljudi u potpunosti presečen.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here