(Ne)raspodela sredstava – Dokle će ispaštati zrenjaninski mediji koji su nepodobni vlasti?

0
34

Grad Zrenjanin je za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u drugoj preraspodeli sredstava u ovoj godini namenio 7 miliona dinara. Sasvim očekivano, najviše novca, čak polovinu opredeljenih sredstava odnosno 3,5 miliona dinara, dobiće vlasti podobna televizija Santos. Istinito i objektivno imformisanje KTV-a ovoga puta, prema mišljenju komisije, nije zaslužilo nijedan jedini dinar.

Medijska scena u Zrenjaninu ponovo je ponižena po ko zna koji put. Nije tajna da najviše novca na konkursima za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u Gradu Zrenjaninu dobijaju mediji koji su bliski vlasti dok se njihova objektivnost često dovodi u pitanje. Verovatno je reč o tome da je lakše kreirati sadržaj i teme po nalogu i za to dobiti milionske cifre nego sam osmisliti i urediti program koji možda ne donosi novac, ali zavređuje pažnju na stotine hiljade gledalaca.

Grad Zrenjanin je izdvojio 7 miliona dinara za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja. Nije prvi put da su mediji u Zrenjaninu ostali uskraćeni i omalovaženi jer su za svoje projekte dobili mizerne svote novca što jedino nije slučaj sa Radio-televizijom Santos koja je zahvaljujući političkoj pripadnosti i bliskosti sa čelnicima Srpske napredne stranke i ovoga puta dobila najviše novca pa je tako za projekat ,,Fruštuk’’ dobila 1. 400 000 dinara dok je za realizaciju informativne emisije Dan dobila 2. 100. 000 dinara. S druge strane, naša televizija, KTV,  koja je odavno prevazišla lokalni okvir i koja je nadaleko poznata kako u Srbiji tako i u regionu, i koju preko internet platformi prati nekoliko stotina hiljada gledalaca, ovoga puta nije dobila nijedan jedini dinar za projekte ,,Fokus na Zrenjanin’’ i ,,Da li ste znali? Zrenjanin na dlanu’’. Ovakva činjenica govori da je KTV televizija vrednovana svuda samo ne u svom gradu Zrenjaninu u kojem postoji preko trideset godina i da je često sputavana da svoj posao radi na pravi način. Ipak, to ne predstavlja problem jer se našim pozivima odazivaju mnogi Zrenjaninci koji vrlo rado daju izjave za našu televiziju i pozivaju nas na bitne događaje kada je reč o gradskim temama. Nije lako godinama trpeti opstrukcije jer se politički stavovi razlikuju, ali je lepo znati da se rad KTV televizije ipak više ceni kod gledalaca iako zbog toga televizija finansijski ispašta.  Da li je zaista vrednije biti poslušnik aktuelnog režima ili raditi rasterećeno i bez naredbi sa vrha, prosudite sami.

KTV televizija nije usamljen slučaj. Komisija nije predložila raspodelu sredstava ni za zrenjaninske medije kao što su Zrenjanin info i 105.rs za projekat ,,Saobraćaj u Zrenjaninu, vodič za preživljavanje’’.

I ove godine novac za projekte o Zrenjaninu dobile su medijske kuće koje nisu iz Zrenjanina pa je tako Novosadska TV dobila 930. 000 dinara, NID kompanija Novosti AD Beograd 250. 000 dinara, V Production doo Subotica 810. 000 dinara kao i Internet Group iz Beograda 100.000 dinara.

Lokalni mediji, pored već pomenute Radio-televizije Santos, vrednovani su na sledeći način: AD za novinsko izdavačku delatnost Zrenjanin za projekat ,,Kultura plus 2’’ dobilo je 560.000 dinara, portal Zr klik za projekat ,,Promocija manifestacija i sportskih događaja u Zrenjaninu’’ dobio je 400.000 dinara, WEB Solution media, dobila je za projekat ,,Volim Zrenjanin-lepša strana grada’’ 100.000 dinara, veb portal Media sport plus za projekat ,,Zrenjanin srpska prestonica kulture’’ dobio je 100.000 dinara i Medijski centar Klik 105 doo Zrenjanin, za radio i projekat ,,Prevencijom do zdravlja’’ dobio je 250.000 dinara.

Sigurni smo da ovakva raspodela ili neraspodela sredstava i pre svega nefer i nepoštena borba neće pokolebati KTV televiziju u svom radu i da ćemo i dalje biti na pravom mestu i u pravo vreme da predočimo najvernije i najvažnije informacije iz svih oblasti, a vrata naše kuće biće otvorena za sve relevantne i eminentne goste koji žele da se obrate našoj publici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here