Globalna peticija za ukidanje plastike

0
32

Svetska organizacija za prirodu (WWF) Adrija je izdala saopštenje povodom novog Izveštaja o plastici u kome se između ostalog nalazi i poziv za potpisivanje globalne peticije za ukidanje plastike.

Svetska organizacija za prirodu poziva sve vlade da se dogovore o sporazumu sa usklađenim, obavezujućim globalnim pravilima koja mogu da uklone nejednakosti pojačane i pogoršane postojećim sistemom proizvodnje, korišćenja i bacanja plastike. Izveštaj WWF-a upozorava da stvarna cena plastike po životnu sredinu, zdravlje i ekonomiju može biti čak 10 puta veća u zemljama sa niskim prihodima, iako one troše skoro tri puta manje plastike po glavi stanovnika u odnosu na zemlje sa visokim prihodima. Izveštaj ukazuje na potrebu za hitnom i momentalnom promenom postojećeg sistema upravljanja plastikom. Uobičajeno poslovanje može biti smrtna kazna, ne samo za sve veći broj životinja, već i za mnoge ranjive i marginalizovane zajednice u našem svetu. Rezultat takovog poslovanja je povećan zdravstveni rizik od udisanja štetnih, toksičnih hemikalija i povećan rizik od poplava i zaraznih bolesti. Globalni sporazum o zagađenju plastikom je naša šansa da ovo promenimo uključivanjem obavezujućih i pravičnih globalnih pravila o proizvodnji i potrošnji, poručuju iz WWF Adrije.

WWF poziva sve da potpišu globalnu peticiju i daju svoj glas za uspostavljanje delotvornog i pravno obavezujućeg sporazuma, kako bi se zabranili nepotrebni visokorizični plastični proizvodi – oni proizvodi koji uzrokuju najviše štete ili za koje postoji najveća šansa da će dospeti u prirodu. Peticiju je već potpisalo više od 60 hiljada ljudi, a cilj im je da dođu do 100 hiljada kako bi svetskim vladama pokazali šta misle o neodrživom upravljanju plastičnim otpadom. WWF poziva sve vlade da se dogovore o sporazumu koji uključuje: Zabranu, postepeno ili potpuno ukidanje visokorizičnih plastičnih proizvoda, polimera i hemikalija koje se mogu izbeći; Globalni zahtevi za dizajn proizvoda i sisteme koji mogu da obezbede bezbednu i netoksičnu cirkularnu ekonomiju koja daje prioritet ponovnoj upotrebi i poboljšanjima u procesu reciklaže;  Snažne mere za podršku promišljenoj i efektivnoj implementaciji koja uključuje dovoljnu finansijsku podršku i usklađivanje javnih i privatnih finansijskih tokova, posebno za zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Mnoge opcije koje se nalaze u prvom nacrtu ugovora imaju znatno slabiju formulaciju i neodređene obaveze, što vlade dovodi u iskušenje da se vrate starim, lošim navikama oslanjanja na nacionalne ili dobrovoljne akcije umesto da stvore zajedničke, usaglašene propise. Zemlje moraju da povećaju svoje aktivnosti i definišu sporazum sa usklađenim i obavezujućim globalnim pravilima ako želimo da postignemo pravičan lanac vrednosti plastike i ako želimo budućnost bez plastičnog zagađenja, poručuju iz WWF Adrije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here