Socijaldemokratska stranka (SDS) pružila je danas podršku protestu i zahtevima poljoprivrednih udruženja koja su organizovala blokade zbog lošeg položaja i nereagovanja vlade na njihove zahteve.

„Najoštrije osuđujemo nasilje kom je izložen poljoprivrednik Jovan Jovanov i zahtevamo hitno pokretanje istrage povodom nereagovanja policije po njegovoj prijavi“, navodi se u saopštenju SDS. Dodaje se da je, osim energetike, poljoprivreda jedan od ključnih stubova privrede, zbog čega se SDS  zalaže za sistemsko rešavanje problema u poljoprivrednom sektoru, kako poljoprivrednici ne bi morali da svoja prava i ispunjenje zahteva traže kroz proteste i blokade.  Zato se zalažemo za borbu za bolji položaj poljoprivredika u parlamentu, a ne na putu, kako bi njihovi interesi bili zakonski definisani i zaštićeni, poručili su iz SDS.

Ta partija predlaže sistem modernih zadruga, po modelu primenjenom u Holandiji i Danskoj, koji bi štitio poljoprivrednike od ucena prekupaca, nakupaca i uvozničkih klanova. Istovremeno je SDS zatražila da se hitno stave van snage zakoni o poljoprivrednom zemljištu i konverziji zemljišta.