Poljoprivrednici nastavili protest – Pregovori sa Vladom mogući posle ispunjenja dva zahteva

0
26

Poljoprivrednici Vojvodine nastavili su danas protest, osmi dan za redom, a pregovori sa Vladom Srbije mogući su tek kada se ispune dva osnovna zahteva – uređenje robne berze i dizel na pumpi bez akcize, izjavio je danas predsednik Skupštine udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac.

Poljoprivrednici su danas, osmog dana protesta, pored blokade u Čenti na putu Zrenjanin – Beograd, blokirali i put Zrenjanin – Novi Sad kod Aradca. Putnički saobraćaj iz Zrenjanina do Novog Sada odvija se starim putem kroz Aradac do Žabaljskog mosta. Blokade su organizovane i na putu Farkaždin – Kovačica, kao i putu ka graničnom prelazu u Srpskoj Crnji. Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković rekao je agenciji Beta da su poljoprivrednici danas traktorima blokirali saobraćaj na Bikovačkoj petlji i nadvožnjak između Čantavira i Žednika. Blokade saobraćaja trajaće dva sata i pola sata će se propuštati vozila, a protesti traju do 16 časova.

Poljoprivrednici, kako je naveo, još uvek nisu dobili detaljno obrazloženje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o tome na koji način će biti sprovedeni dogovoreni zahtevi za 2023. godinu, jer je mnogo toga ostalo nejasno. Inače, Slankamenac je za Betu rekao da poljoprivrednici traže da se prvo realizuje sporazum potpisan u maju, a zatim da razgovaraju o drugim zahtevima. “Sporazumom u maju dogovoreno je da se dizel na pumpi prodaje bez akcize u njenom punom iznosu na pumpi, a ne da platimo punu cenu i čekamo da vrate 50 dinara”, rekao je Slankamenac. Dodao je da Srbija ima propise što se tiče uređenja robne berze i da treba obezbediti dovoljan broj javnih skladišta i uvesti fjučerse (mogućnost terminske prodaje robe). Kada se ispune ti uslovi, kako je rekao, može se razgovarati o visini subvencija po hektaru za narednu godinu, taksama o odvodnjavanju i drugim zahtevima. “Blokade ćemo prekinuti kada se ispune ti uslovi i predstavnici Vlade Srbije dođu kod nas na pregovore u Kisač”, rekao je Slankamenac. On je, reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučić “da guraju ruku građanima u džep” rekao da to nije tačno jer su njihovi proizvodi, žitarice i uljarice, najjeftiniji.”Od poljoprivrednika se godinama otima, kao i od građana, visokim maržama, meso sa svinjske plećke je u Crnoj gori 500 dinara za kilogram, a u Srbiji 800-900 dinara”, rekao je Slankamenac. Dodao je da su danas blokade nastavljene na svim lokalnim saobraćajnicama kao i prethodnih dana, da je zaustavljen saobraćaj u Vršcu, prema Zrenjaninu i Pančevu, a biće blokiran i kružni tok u Novom Sadu. Protest poljoprivrednika predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac. Njima su se pridružila udruženja “Elemirski paori” iz Elemira, “Složni Pidikanci” iz Bavaništa, “Paori iz Padine” i uduženje “Stig”. Prethodnih dana su, pored neprekidne blokade rafinerije, organizovali protestne vožnje na obližnjem kružnom toku na izlazu iz Novog Sada, čime su se stvarale saobraćajne gužve na putu Novi Sad-Zrenjanin. Zatim su počeli da blokiraju Kaćku petlju, odnosno izlaze na autoput Subotica-Beograd u trajanju od par sati dnevno.

Kao i prethodnih dana, poljoprivrednici traktorima blokiraju putne pravce širom Vojvodine i to u periodu od 7 do 16, ili 17 časova, u zavisnosti od putnog pravca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here