Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava danas 182 godine od osnivanja

0
107

Svečanost je počela intoniranjem himne “Bože pravde” nakon čega su usledili govori. Svečanosti su prisustvovali i patrijath Porfirije, ministarka kulture Maja Gojković, kao i članovi SANU.

Danas mi je čast i privilegija da mogu da govorim na 182 godina SANU. Svi mi koji se bavimo drugim poslovima smo prolazni, a ono što je večno za naš narod su Srpska akademija nauka i umetnosti, Srpska pravoslavna crkva i Srpska država – rekao je predsednik Vučić. On se ovom prilikom osvrnuo i na to da će sledeća godina doneti mnogo više sukoba i nemira.

Na svečanosti je predsednik SANU Zoran Knežević (koji je na tu funkciju izabran u martu), ocenio da je ostvaren uspešan transfer na čelu akademije i da se vidi neprekinuta nit koja se nadovezuje na prethodne aktivnosti.

Povodom Dana SANU medalja za izuzetna dostignuća za prirodne nauke ove godine dodeljena je doskorašnjem predsedniku akademije Vladimiru Kostiću za rad iz oblasti neurologije, dok je za društvene nauke medalja pripala akademiku Gojku Subotiću, istoričaru umetnosti, nekadašnjem direktoru galerije SANU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here