Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas potpisivanju Sporazuma o saradnji između Ministarstva prosvete i privrednih subjekata koji će biti partneri na projektu novih studentskih kartica, što će omogućiti brojne popuste studentima u Srbiji.

Do sada su se 24 privredna subjekta uključila u projekat, a ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisala je danas pomenuti sporazum sa njih 19. Mali je, iskazavši zahvalnost kompanijama koje su priključile ovom projektu, koji obuhvata oko 236.000 studenata državnih i privatnih univerziteta, naglasio da od 1. decembra počinje primena studentskih kartica, sa kojima će studenti moći da ostvare brojne pogodnosti. On je objasnio da se do sada za studentske kartice prijavilo više od 55.000 studenata, koje će na novoj kartici sačekati po 500 dinara od Banke „Poštanska štedionica”. Pozivam sve kompanije da se pridruže ovom velikom projektu, koji će trajati neograničeno – nema roka za prijavu, ali pozivam i sve studente privatnih i državnih fakulteta da se prijave jer su koristi očigledne, poručio je Mali. Prema njegovim rečima, Srbija nikada više nije ulagala u obrazovanje, ali je posebno važno to što je stopa nezaposlenosti kod mladih pala sa 53 odsto, koliko je iznosila 2012. godine, na 24 odsto koliko je danas.

Đukić Dejanović je rekla da će kompanije koje su se pridružile projektu olakšati svakodnevne potrebe studenata, budući da će im omogućiti brojne pogodnosti za kupovinu odeće, obuće, sportske opreme, ali i kada odlaze u bioskop ili na turistička putovanja.

Predsednik Izvršnog odbora Banke „Poštanska štedionica” Bojan Kekić izrazio je zadovoljstvo projektom i poručio studentima da  će u ekspoziturama te banke moći da preuzmu kartice.

Predsednica Studentske konferencije univerziteta u Srbiji (SKONUS) Margareta Smiljanić izrazila je u ime studenata zahvalnost na angažovanju kompanija i podršci finansijskoj nezavisnosti mladih.

Kompanijama koje su se priključile projektu zahvalio je i direktor Sektora udruženja privrede u Privrednoj komori Srbije Igor Popović, dodavši da se i Privredna komora rado odazvala pozivu za učešće u ovoj akciji.

Sporazumi o saradnji do sada su potpisani sa sledećim privrednim subjektima: „Srbijavoz”, Etno selo „Sunčana reka” Banja Koviljača, „Hedonic travel” Beograd, „Dunav osiguranje”, „Lasta”, „Putevi Srbije”, „Er Srbija”, „Telekom” i „Službeni glasnik”. Takođe, sporazume su potpisali i „Aman” d.o.o, „Athletic gym” Beograd, „Monument”, Apotekarska ustanova „Dr Max”, Apotekarska ustanova „BENU”,  „SANI OPTIK” d.o.o, auto-škola „Livija”, Merkator S, Delfi, Jahting klub „Kej”, Apotekarska ustanova „Janković”, auto-škola „PANDA US” d.o.o, CINEPLEXX Srbija, CINEPLEXX Panonija Novi Sad i „Sport Vision”.