Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog poručilo je danas, povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je nasilje nad ženama, kao i svako drugo nasilje, neprihvatljivo, da predstavlja društvenu anomaliju i zlo protiv kojeg se čitavo društvo mora odlučno i dosledno boriti.

Ministarstvo je ove godine, u cilju podizanja svesti o ovom problemu i važnosti delovanja, pokrenulo kampanju „Stop femicidu!“ u nameri da se protiv ovog društvenog zla motivišu na akciju svi subjekti društva – od organa javne vlasti, jedinica lokalnih samouprava, medija i nevladinih organizacija do celokupnog društva, kako bi se unapredili načini da se ono smanji i zaustavi. Zadatak svih je da dosledno i u potpunosti primenjuju politiku Vlade Republike Srbije o nultoj toleranciji prema svakom obliku nasilja. Kampanja „Stop femicidu!“ sprovodi se, između ostalog, u medijima i na društvenim mrežama, a paneli na ovu temu biće održani u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, dok je prvi održan juče u Beogradu. Kampanja se sprovodi u okviru aktivnosti kojima se u Ministarstvu obeležava i 75-godišnjica donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjnih nacija.

Ministarstvo, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ukazuje na zabrinjavajuće podatke da je u našoj zemlji u poslednjih 10 godina, u rodno zasnovanom nasilju, više od 300 žena izgubilo život, a samo ove godine ubijeno je 27 žena. Nasilje nad ženama i devojčicama je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu. Nasilnik je najčešće partner, član porodice, ali može biti bilo koji poznati ili nepoznati muškarac. Nasilje može biti verbalo, psihičko, seksualno, fizičko i ekonomsko. Ono se može desiti svakoj ženi i nije posledica ženinog ponašanja, već sistema patrijarhata u kome muškarac ima moć, a nasilje je način da tu moć održi. Neke žene godinama u tišini trpe sve ove oblike nasilja, što se neretko završi femicidom. Zato je važno ohrabriti žene žrtve nasilja i podići nivo svesti celokupnog društva o tome da je ovaj način zloupotrebe moći neprihvatljiv i kažnjiv.

Borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Srbije i tu su učinjeni pomaci na planu sprečavanja i zaštite od nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Srbija ima dobar zakonodavni okvir: 2017. godine donet je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, 2016. godine u Krivični zakonik uvrštena su kao posebna krivična dela proganjanje, polno uznemiravanje i prinudni brak, 2018. godine usvojen je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, a 2021. godine Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izvršene izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije. Prostor za delovanje i unapređenje  institucionalnog okvira i prakse i dalje postoji, pre svega na polju adekvatnijeg postupanja, zaštite žrtve i dužine trajanja razrešenja. Da bi se nasilje nad ženama i devojčicama u društvu smanjilo i nestalo, prvi korak je da svi, kao društvo i kao pojedinci, ne okrećemo glavu i ne ignoršemo zlo koje se, najčešće, dešava u našoj blizini. Danas, na dan Međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama, poruka je – Ne ignoriši zlo!, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.