Objavljen pravilnik za glasanje u inostranstvu

0
39

Zbog razlike u vremenskim zonama odlučeno je da se u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biti 17. decembra. Objavljena je i procedura za promenu biračkog mesta, kao i čitav postupak za to.

Podovom izbora u Srbiji, Republička izborna komisija donela je odluku o određivanju vremena početka i završetka glasanja na biračkim mestima u inostranstvu. Tako će glasanje u Kanadi, Portugaliji, SAD i u Ujedinjenom Kraljevstvu biti obavljeno 16. decembra od 7 do 20 časova, dok će se na ostalim biračkim mestima održati dan kasnije, kao i u Srbiji. Zbog razlike u vremenskim zonama odlučeno je da se u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima, kojih je ukupno 81, glasanje biti obavljeno 17. decembra od 7 do 20 časova.

Rezulati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati pre završetka glasanja u Srbiji. Na sednici u nedelju RIK je odlučila da prihvati listu biračkih mesta u inostranstvu koju joj je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, tako da će se na izborima za narodne poslanike u Skupštini Srbije glasati na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu.

Način na koji zainteresovani građani mogu da promene svoje biračko mesto funkcioniše po principu podnošenja zahteva. U opštinskoj, odnosno gradskoj upravi ili ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u tom slučaju treba podneti zahtev o promeni mesta glasanja. Bilo kakve promene i dopune u izvodima iz biračkih spiskova na biračkom mestu nisu dozvoljene, pa je za promenu potrebno ispoštovati rok do 25. novembra uz važeću ličnu kartu ili pasoš. Takođe, svaki građanin može opštinskoj, odnosno gradskoj upravi ili Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave podneti zahtev za upis u birački spisak ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak, ili promenu u biračkom spisku ukoliko nešto od podataka nije ispravno (pogrešno prezime, JMBG itd.) To je moguće učiniti sve do zaključenja biračkog spiska, odnosno do 1. decembra. Za demokratski proces od velikog je značaja dostupnost izbornih mesta potencijalnim glasačima.

Poboljšanje uslova pod kojima birači ostvaruju svoje izborno pravo na biračkim mestima preduslov je za veću participaciju građana, a posebno mladih ljudi i studenata koji često zbog studija nemaju resurse da glasaju na svojim regularnim lokacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here