Ministri spoljnih poslova Srbije i Kazahstana – Dalji razvoj sveukupne saradnje

0
32

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zamenik predsednika Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Kazahstan Murat Nurtleu ocenili su danas da su odnosi dveju zemalja tradicionalno dobri i prijateljski.

Sagovornici su ujedno istakli da su Srbija i Kazahstan čvrsto opredeljeni za dalji razvoj, unapređenje i produbljivanje sveukupne saradnje. Tokom razgovora je izraženo zadovoljstvo povodom prve bilateralne posete na nivou ministra inostranih poslova, kao i nada da će se u budućem periodu intenzivirati posete na najvišem nivou. Dačić je posebno naglasio da visoko cenimo podršku prijateljskog Kazahstana očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Na sastanku je izneto očekivanje da će ova poseta pružiti snažan podsticaj daljem razvoju saradnje, i to posebno u oblasti privrede, imajući u vidu brojne, ali za sada nedovoljno iskorišćene potencijale, uključujući i mogućnost uspostavljanja direktnih letova na relaciji Beograd–Astana.

Ministarka kulture Maja Gojković i ministar spoljnih poslova Republike Kazahstan Murat Nurtleu potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti kulture između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Kazahstana u cilju jačanja prijateljskih odnosa i uzajamnog razumevanja dveju  zemalja. Gojković i Nurtleu potpisali su ovaj dokument u nameri da poboljšaju i prošire saradnju na polju kulture, na osnovu principa uzajamnog poštovanja. Memorandumom je predviđeno da obe zemlje promovišu međusobnu kulturnu saradnju i učešće u oblasti pozorišta, muzike, kinematografije, biblioteka, istorijskog i kulturnog nasleđa, muzeja i arhiva, kao i razmenu eksperata, iskustva, znanja u okviru seminara, konferencija i simpozijuma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here