Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su najznačajni rezultati u sektoru energetike u prethodnoj godini pokretanje dugo odlagane reforme u EPS, razvoj sektora obnovljivih izvora energije (OIE), kroz aukcije i diversifikacija snabdevanja prirodnim gasom.

„Promenili smo Statut EPS, smanjili nadzor od strane Vlade i uveli profesionalni nadzorni odbor. Cilj je da omogućimo efikasnije upravljanje preduzećem i do maja 2024. očekujemo da bude usvojen i plan restrukturiranja EPS“, rekla je Đedović Handanović na Beogradskom ekonomskom forumu. Ona je rekla da je unapređen zakonodavni okvir na osnovu kojeg su uspešno sprovedene prve aukcije iz OIE, čime je obezbeđeno devet novih elektrana kapaciteta većeg od 700 MW i više od milijardu evra novih investicija u Srbiju. Đedović Handanović je rekla da se završava izgradnja gasne interekonekcije Srbija-Bugarska kojom će biti obezbeđen novi izvor snabdevanja gasom za Srbiju.

U narednoj godini, dodala je, jedan od prioriteta je usvajanje izmena Zakona o energetici kojim će se izvršiti dodatno usklađivanje sa poslednjim energetskim paketom EU i pomoći da se nastavi sa reformama u državnim preduzećima da ona budu još efikasnija. „Očekuje nas puštanje u rad TE Кostolac B3 koji će biti najveći kapacitet koji smo izgradili u poslednjih 30 godina i koji će obezbediti stabilno snabdevanje baznom energijom u procesu energetske tranzicije. Početkom 2024, očekuje nas i završetak postrojenja za odsumporavanje u TENT A u Obrenovcu, što će smanjiti emisiju štetnih gasova iz ove termoelektrane na nivo domaćih i evropskih propisa”, rekla je Đedović Handanović.