Potpisan Aneks kolektivnog ugovora sa sindikatima „Pošte”

0
32

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović potpisao je danas, u ime Vlade Srbije, Aneks kolektivnog ugovora sa vršiocem dužnosti direktora JP „Pošta Srbije” Zoranom Đorđevićem i predstavnicima dva reprezentativna sindikata –  Slavkom Novakovim, Sindikat PTT Srbije, i Goranom Stefanovićem, Sindikat „Radnik”.

Aneksom kolektivnog ugovora za JP „Pošta Srbije” definiše se povećanje plata svim zaposlenima u tehnologiji u iznosu od 10 odsto od 1. novembra 2023. godine. Ovaj aneks je jedna od tačaka sporazuma koji je predsednica Vlade Ana Brnabić potpisala 15. novembra sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata, vršiocem dužnosti direktora i predsednikom Nadzornog odbora ovog preduzeća. Na ovaj način u potpunosti se nastavlja sa realizacijom sporazuma, u skladu sa kojim su zaposleni u „Pošti Srbije” prekinuli obustavu rada prethodnog meseca.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija podseća na to da je 23. i 24. novembra svim radnicima, izuzev rukovodstva, isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje je 28. novembra dala saglasnost JP „Pošta Srbije” za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za ukupno 232 izvršioca. Današnjim aneksom obezbeđeno je povećanje plata od 1. novembra ove godine svim zaposlenima u tehnologiji, u iznosu od 10 odsto. Dodatno povećanje plata radnike u tehnologiji očekuje 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto, što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21 odsto u odnosu na zarade u tehnologiji pre 1. novembra 2023. godine.  Takođe, uvećanje plata svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, biće 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine. Najzad, za zaposlene koji su prekinuli obustavu rada, umanjeni putni troškovi i umanjena zarada za dane koji su proveli u obustavi rada biće isplaćeni sa sledećim obračunom putnih troškova i zarade 12. decembra, odnosno 15. decembra ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here