Čadež – Srbija u kriznim vremena pokazala otpornost i fleksibilnu ekonomiju

0
38

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je danas da se Srbija u kriznim vremenima pokazala kao otporna zemlja sa fleksibilnom ekonomijom, a da zelena tranformacija i digitalizacija predstavljaju najveće izazove za očuvanje konkurentnosti domaće privrede.

Čadež je na zajedničkoj sednici Skupštine i Upravnog odbora PKS rekao da je Srbija sačuvala makroekonomsku stabilnost, i da se priliv stranih direktnih investicija konstantno uvećava. Naglasio je da je Srbija izgradila poslovni ambijent u koji se može kontinuirano ulagati. „Kreditni rejting je BB+ sa stabilnih izgledom, a inflacija je značajno usporena. Indikatori su realan rast BDP-a od 2,5 odsto u 2023. godini, sa četiri, pet procenata u srednjem roku”, rekao je Čadež. Istakao je da je stopa nezaposlenosti na kraju trećeg kvartala 2023. iznosila devet odsto i da je izrazito niska. „Suficit u razmeni usluga je prešao dve milijarde evra od januara do septembra 2023. godine sa velikim uticajem IT sektora”, naveo je on.

Čadež je najavio da nas u 2024. godini očekuju velike poslovne prilike, i da će Ekspo 2027. doneti velike investicije u infrastrukturu, Ukazao je i na značaj novih sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, UAE i Egiptom.

Čadež je rekao da zelena transformacija postaje imperativ, jedan od najvećih za očuvanje konkuretnosti srpske privrede, a da je ublažavanje klimatskih promena jedan od vrhunskih ciljeva globalnih ekonomija uključujući Srbiju.

U svečanom delu sednice Skupštine uručene su nagrade PKS-a za ovu godinu privrednicima i kompanijama koji su se svojim radom, angažovanjem i rezultatima istakli kao najuspešniji i najbolji lideri, nosioci privrednog razvoja Srbije, kao i nagrade „Prijatelj porodice 2023” kompanijama koje su u okviru svoje delatnosti na najbolji način uskladile rad i roditeljstvo, odnosno poslovne i porodične obaveze svojih zaposlenih. PKS je dodelila godišnje nagrade najboljim i najuspešnijim poslovnim liderima, kompanijama koje su ostvarile značajan poslovni uspeh kao i posebne nagrade za doprinos privrednom i društvenom razvoju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here