Kupus – Setva u decembru, sadnja u aprilu

0
37

Pripremite zemljište jer setva kupusa počinje za 15-ak dana. Zato je vreme za formiranje leja. Potrebno je da zemljište bude snabdeveno svim materijama koje će doprineti klijanju semena i bujnim razvojem biljke.

Setva kupusa obavlja se u toplim lejama ili plastenicima sa veštačkim zagrevanjem. Kupus zavisno od reona za ranu proizvodnju seje se od kraja decembra pa do polovine januara. Proces proizvodnje rasada traje od 40-50 dana. Ako se setva obavlja u toploj leji nju treba izgraditi 10-15 dana pre setve. Treba pratiti temperaturu zemljišta u leji i kada postane konstantna tokom 2-3 dana i spusti se ispod 20 C, vrši se setva kupusa. Za setvu je potrebno 8-10 grama semena po metru kvadratnom leje kod proizvodnje pikiranog rasada. Ako se rasad ne pikira onda se seje ređe, sa utroškom 4-5 grama semena po metru kvadratnom. Zemljište mora biti rastresito i dezinfikovano. Površinski sloj se usitni, poravna i izdeli na leje 1-1,2 metra širine. Posejano seme se pokriva pripremljenom mešavinom dobro zgorelog stajnjaka, zemlje i peska, lako utaba i dobro zalije.

Pikiranje se izvodi da bi se povećao životni prostor biljkama. Kada rasad obrazuje 2-3 lista vrši se pikiranje rasada u posebno pripremljene leje ili u saksije od plastike. Zemljište na kome se izvodi pikiranje je smeša substrata samo u većem procentu baštenske zemlje. Prilikom pikiranja rasada neophodno je da se korenov sistem ne podvija. Potrebno je pikiran rasad zaliti mlakom vodom.

Nega rasada se sastoji od plevljenja korovskih biljaka, zalivanja, provetravanja i zaštite. U toku proizvodnje rasada zalivanje je redovna mera. Ukoliko se pojave korovske biljke suzbijaju se čupanjem. Takođe vodi se računa o zdravstvenom stanju rasada i ako se ukaže potreba vrši se zaštita hemiskim sredstvima. Ukoliko rasad treba da se prihrani vrši se prihranjivanje u fazi dva stalna lista sa oko 30 grama kombinovanih đubriva i KAN-a na 10 litara vode i zalije 1 m kvadratni leje. Posle prihranjivanja rasad zaliti vodom da se speru ostaci đubriva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here