Oporavak građevinarstva i cene nekretnina

0
51

Srbija je dugo beležila rast u građevinskoj industriji, ali su podaci polovinom ove godine pokazivali da je taj sektor usporavao. Bilo je manje izdatih građevinskih dozvola i bila je smanjena vrednost radova. Međutim, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u septembru izdato ukupno 3.113 građevinskih dozvola, što je za 7,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u septembru 85,4 odsto dozvola se odnosi na zgrade, a 14,6 odsto na ostale građevine. Postavlja se pitanje da li će oporavak građevinarstva dovesti do pada cene stanova.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Južnobanatskoj oblasti, 40,5 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Beogradska oblast (20,3 odsto), Južnobačka oblast (6,0 odsto), Pomoravska oblast (4,4 odsto) i Zlatiborska oblast (4,0 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 odsto do 3,2 odsto.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena kvadrata u novogradnji u Beogradu je u prvoj polovini godine bila oko 2.430 evra što su, po računici specijalizovanog sajta za oglašavanje nekretnina 4zida, gotovo tri i po prosečne plate u Srbiji.  To znači da za godinu dana građanin Srbije u proseku zaradi 3,5 kvadrata i da mu je za stan od oko 40 kvadrata potrebno oko 11 godina. Kvadrat u Novom Sadu je u prvoj polovini godine, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, 1.725 evra i skuplji je 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je u Nišu cena novoizgrađenih stanova za godinu dana poskupela čak 30 odsto i u proseku su ga kupci od januara do juna ove godine plaćali 1.363 evra.

Podaci RGZ pokazuju da su cene stanova u Srbiji u drugom kvartalu zabeležile usporavanje rasta i stabilizaciju, a i podaci sa specijalizovanog sajta za oglašavanje nekretnina 4zida takođe beleže stabilizaciju i blagi pad u drugom i trećem kvartalu ove godine.  „ako je recimo prosečno oglašena cena nekretnine u Beogradu u prvom kvartalu 2023. godine iznosila oko 2.500 evra po metru kvadratnom, u drugom kvartalu 2.462 evra dok u trećem iznosi 2.420 evra. U Novom Sadu se takođe beleži neznatni pad cena. Trenutno prosečno oglašena cena je 2.260 evra po kvadratu što je za oko 40 evra manje u odnosu na prvi kvartal ove godine. Zaključak u vezi sa trendom kretanja cena je da će definitivno u narednoj godini doći do nekog blagog pada u starogradnji, dok novogradnja više ide ka stagnaciji nego ka padu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here