Frilenserima koji kasne sa poreskom prijavom sledi zatezna kamata

0
33

Frilenseri koji nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra moraće da podnesu takozvanu neblagovremenu poresku prijavu.

Kako piše Politika, to znači da će pored poreza i doprinosa dugovati i zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana kašnjenja sa plaćanjem. Prema podacima koji se nalaze na sajtu namenjenom frilenserima, u trećem kvartalu ove godine, odnosno od jula do septembra, skoro 2.200 frilensera je podnelo poresku prijavu u roku. U odnosu na prethodni kvartal, broj firlensera je porastao za 20 odsto, kada je podneto oko 2.000 prijava. Podaci pokazuju da je u prvom kvartalu ove godine broj frilesera koji su platili porez bio oko 1.800.

Izbor modela plaćanja poreza i doprinosa pokazuje da se 60 odsto frilensera opredelilo za “model 2”, odnosno model sa uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok se 40 odsto opredelilo za “model 1”, što je sličan odnos kao i u prethodnim kvartalima. Takođe, zdravstveno osiguranje po najnižoj ceni od 4.800 dinara kvartalno je opcija koju je izabrala skoro polovina frilensera.

Kada je u pitanju poreski kredit, samo deset njih je iskoristilo ovu mogućnost u trećem kvartalu, u poređenju sa ukupno 16 u prethodna dva.

Većina frilensera koji plaćaju porez u Srbiji su domaći rezidenti, oko 2.120 njih, dok je broj stranih rezidenata koji koriste portal za plaćanje poreza u Srbiji oko 50, pokazuju podaci sa portala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here