Sloga – Generalni štrajk radnika PKC Wiring System-a za sedam dana

0
51

Radnici PKC Wiring System u Smederevu, predvođeni fabričkim sindikatom Sloga, održali su danas štrajk upozorenja od 10 do 11 sati u izlaznom magacinu kompanije, saopštila je Sloga i navela da je Štrajkački odbor, budući da nema naznaka pozitivnih promena ili pregovora, odlučio da 18. decembra počne generalni štrajk u skladu sa zakonom.

Tokom štrajka, štrajkačima i predsedniku Štrajkačkog odbora bilo je fizički onemogućeno da napuste magacin, a generalni direktor Nenad Moskić sa saradnicima bio je prisutan, sprečavajući štrajkače da napuste prostor čak i za osnovne fiziološke potrebe, istakla je Sloga. Sindikat je ukazao da su tokom vikenda “vršeni pritisci na zaposlene, posebno na predstavnike Štrajkačkog odbora, sa pretnjama suspenzijom”, kao i da je od sindikata zahtevan spisak zaposlenih koji su učestvovali u štrajku, što im nije omogućeno.

Glavni zahtevi radnika uključuju povećanje neto zarada za 32 odsto, povećanje regresa za godišnji odmor, povećanje iznosa za topli obrok, uvođenje platnih razreda, poboljšanje uslova rada, povećanje godišnjeg odmora i ukidanje procedure čekiranja radnika za fiziološke potrebe. PKC Wiring System, proizvođač kablovskih snopova za industriju komercijalnih vozila, ima svoje pogone u Smederevu i Požarevcu i prema tvrdnjama radnika imaju zarade koje su najniže u celokupnoj industriji u Srbiji koja se bavi proizvodnjom automobilskih i kamionskih kablova, navedeno je u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here