Rok za uključivanje poslodavaca u dualni model obrazovanja produžen do 31. januara

0
22

Privredna komora Srbije (PKS) je zbog velikog interesovanja privrede produžila rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu, do 31. januara.

Za školsku 2024/2025. godinu za dualni model obrazovanja prijavilo se 30 odsto kompanija koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja. Rukovodilac Centra PKS za edukaciju i dualno obrazovanje Mirjana Kovačević istakla je da je PKS u proteklom periodu intenzivno radila na sprovođenju aktivnosti prikupljanja potreba privrede za kadrovima. „Kroz kampanju animiranja poslodavaca predstavnici PKS realizovali su veliki broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima, kao i nekoliko informativnih sesija u više gradova na teritoriji Srbije, što je rezultiralo time da su do danas podnete čak 404 izjave o spremnosti“, rekla je Kovačević.

Dodala je da je privreda kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 2.000 učenika koji bi se školovali po dualnom modelu obrazovanja. Kao i prethodnih godina, privreda pokazuje najveće interesovanje za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike. „Prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35 odsto od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala“, istakla je Kovačević.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala PKS, na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here