Za đake u Vojvodini danas počelo drugo polugodište, nema razloga da se produži zimski raspust

0
29

Za učenike osnovnih i srednjih škola u Vojvodini završen je zimski raspust i danas je počelo drugo polugodište. Đaci u ostatku Srbije će odmarati i ove nedelje, a u školske klupe se vraćaju 22. januara.

Iako su se u pojedinim medijima pojavile spekulacije da bi zimski raspust mogao biti produžen zbog respiratornih infekcija, lekari kažu da za tim nema potrebe, da je epidemiološka slika uobičajena za ovo doba godine. Tim povodom oglasila se i ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić koja je rekla da nema razloga da se, zbog epidemiološke situacije, produži zimski raspust za đake. Grujičić je pojasnila da su ispitivanja pokazala da je najveća zastupljenost respiratornih infekcija kod dece starosti do četiri godine. “To je uzrast dece koja pohađaju vrtiće, a ne škole, tako da su rezultati takvi da nema razloga da se produži raspust”, rekla je Grujičić.

Drugo polugodište biće nastavljeno kako je predviđeno školskim kalendarom. Naredni predah učenici, ali i njihovi učitelji i nastavnici imaće 15. i 16. februara (četvrtak i petak) zbog državnog praznika Dan državnosti. Spojeno sa vikendom imaće predah od četiri dana. U Srbiji važe dva školska kalendara – za Vojvodinu i ostatak Srbije i oba predviđaju prolećni raspust. Za učenike u Vojvodini on počinje u četvrtak, 28. marta i završava se u sredu, 3. aprila. Za sve ostale učenike prolećni raspust počinje u ponedeljak 29. aprila, a završava se u ponedeljak, 6. maja. Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od desetak dana.

Učenicima od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika, i to: pravoslavci – na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice ‒ 10. aprila 2024. godine (na prvi dan Ramazanskog bajrama) i 16. juna 2024. godine (na prvi dan Kurbanskog bajrama), pripadnici jevrejske zajednice – 25. septembra 2023. godine (na prvi dan Jom Kipura).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here