Vučić – Izgradnja svih linija povezivanja sa Azijom je za nas od najveće važnosti

0
37

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u subotu predstaviti veliki plan za Srbiju i poručio predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno – Baso da od te organizacije očekuje pomoć. On je na panelu “Novo evropsko svitanje” u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu rekao da je Srbija do sada imala sjajna iskustva sa EBRD-om.

“Evropska banka za obnovu i razvoj je uvek bila od velike pomoći. Ali mi smo vodili računa i naš javni dug prema BDP-u je 51,4 odsto, što je jedno od najnižih u Evropi, bolje od 90 odsto zemalja EU. Uvek smo vodili računa o tome, uvek smo birali prisustvo MMF-a, nije bitno da li je bio aranžman iz predostrožnosti ili stendbaj aranžman. Sada nam ne treba njihov novac, zato je to samo aranžman iz predostrožnosti, ali morate imati nekoga ko će nadgledati vaše javne finansije, što je bilo dobro. Zato se nadamo da će se EBRD uključiti”, rekao je Vučić na panelu “Novo evropsko svitanje” u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je rekao i da će sukobi u Ukrajini, Gazi i poslednji napadi Huta na pošiljke koje prolaze kroz kanal Crvenog mora uticati na ekonomije u celoj Evropi i da će povećati ukupne operativne troškove svih kompanija u celoj Evropi. “To će takođe učiniti veliki uticaj na veće rezove i pogoršanje stope rasta u budućnosti i u Evropi. Izgradnja svih kanala, svih ruta, svih linija povezivanja sa Azijom je za nas od najveće važnosti, iako danas ne izgleda tako”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je u sredu od francuskog predsednika Emanuela Makrona prvi put čuo nešto novo, a to je pitanje veštačke inteligencije jer, objasnio je, korišćenje veštačke inteligencije u našoj industriji, tehnologiji, energetici, znači mnogo veću potrošnju električne energije. “Gde ćemo je naći? Šta treba da radimo? Treba da gradimo nove hidroelektrane. Moramo da budemo reverzibilni. Treba da uradimo mnogo, mnogo stvari, i treba da uložimo mnogo. Zato nam trebaju mnoge druge stvari. Takođe, potrebne su nam i sve vrste povezanosti sa svim zemljama”, rekao je on i pojasnio da misli na ekonomsku, saobraćajnu, energetsku povezanost, ali i digitalno povezivanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here