U Skoplju je danas održan susret „Zapadni Balkan i EU“ i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin bio makedonski premijer Dmitar Kovačevski. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Skoplju da će Srbija dati sve od sebe da učini reforme koje su uslov da dobije pristup sredstvima iz Plana Evropske komisije za rast Zapadnog Balkana. 

Danas se u Skoplju održava sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan na kojem učestvuju Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milojko Spajić, Kosova Aljbin Kurti i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić, Kopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan. U okviru održanih, ali i predstojećih razgovora, za Srbiju su najbitnije zelene linije za naše kamione, rekao je Vučić.

Vučić je uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan razgovarao sa generalnim direktorom za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Janom Kopmanom o uslovima i reformama koje Srbija treba da sprovede da bi postala deo tržišta. „Naš plan rasta koji smo predstavili u subotu u Beogradu se potpuno poklapa sa evropskim Planom rasta za Zapadni Balkan“, zaključio je.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Skoplju da države regiona Zapadni Balkan treba da stave potrebe svojih građana na prvo mesto i ostave politiku i istoriju po strani, kako bi iskoristili priliku da pristupe jedinstvenom tržištu Evropske unije. „Ovde smo da zajedno sa američkim i evropskim predstavnicima razgovaramo o glavnim koracima koje treba da preduzmemo koji će nas dovesti bliže Evropskoj uniji“, rekao je Rama pred početak sastanka. Rama je rekao da je razgovarano o Planu rasta i o „mogućnosti koju su do sada imale samo države članice EU a to je pristup jedinstvenom tržištu“. „Ovo je velika promena i prilika koju ne smemo da propustimo te je važno da šest balkanskih država stave potrebe svojih građana na prvo mesto i ostave politiku i istoriju po strani“, rekao je Rama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here