Vladan Matijević dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“ za roman „Pakrac“

0
31

Laureat Nagrade „Beogradski pobednik“ je pisac Vladan Matijević za roman „Pakrac“, saopštio je danas žiri ovog priznanja na konferenciji za medije u Biblioteci grada Beograda.

U finalu za „Beogradskog pobednika“ našlo se šest romana i to „Devojačka soba“ Stevana Vraneša (Dokaz izdavaštvo), „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića (Vulkan), „Aperkat“ Maje Iskre (Lom), „Pakrac“ Vladana Matijevića, (Laguna), „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala (Agora) i „Vreme vode“ Bojana Savić Ostojića (Kontrast izdavaštvo). Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, odlučio je da treći po redu laureat Beogradskog pobednika bude Vladan Matijević za roman „Pakrac“. Za Matijevićev roman su glasali Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vesna Trijić, dok je Nataša Anđelković glas dala delu „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala.

Biblioteka grada Beograda je ovu nagradu ustanovila 2021. godine. Dodeljuje se tradicionalno za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, kao i diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Podsećanja radi, prvi laureat ovog priznanja bio je Drago Kekanović za roman „Privrženost“, a prošle godine nagradom je ovenčan Goran Petrović za knjigu „Papir sa vodenim znakom“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here