Republička izborna komisija (RIK) donela je danas rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima Skupštine Srbije izabranim na vanrednim izborima 17. decembra, a parlament treba da se konstituiše do 12. februara, odnosno u roku od 30 dana od proglašenja konačnih izbornih rezultata.

Od 18 lista koje su učestvovale na izborima, 10 je dobilo poslaničke mandate i mogućnost da učestvuje u radu parlamenta. Narodna skupština na prvoj sednici, koju saziva predsednik parlamenta iz prethodnog saziva, a kojom predsedava najstariji poslanik, potvrđuje poslaničke mandate. Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine od ukupno 250 narodnih poslanika čime počinje i novi saziv Skupštine Srbije. Ukoliko najstariji narodni poslanik ne može ili ne želi da predsedava, sednici Narodne skupštine predsedava sledeći najstariji prisutni narodni poslanik. Predsedavajućem, odnosno predsedniku Narodne skupštine, u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na prvoj sednici Skupštine posle potvrđivanja mandata predviđen je i izbor predsednika i potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela parlamenta, kao i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama. Narodni poslanik stiče prava i dužnosti u Narodnoj skupštini od trenutka potvrđivanja mandata, a na osnovu uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja državnog organa o sprovedenim izborima. Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu. Predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Ukoliko Narodna skupština u roku od 90 dana ne izabere vladu, ili ako ne izabere novu vladu u roku od 30 od dana kada je prethodnoj prestao mandat, predsednik Republike je u obavezi da raspusti Narodnu skupštinu. Prema konačnim izbornim rezultatima, koaliciji „Aleksandar Vučič – Srbija ne sme da stane“ pripalo je 129 mandata, dok je 65 poslanika „Srbija protiv nasilja“ dobilo priliku da sedi u skupštinskim klupama i učestvuje u radu parlamenta. I liste okupljene oko socijalista i Jedinstvene Srbije imaće 18 poslanika, a koalicija NADA osvojila je ukupno 13 mandata, kao i lista „Mi – glas iz naroda“.

Kada je reč o manjinskim strankama, Savezu vojvođanskih mađara pripalo je šest mandata, dok su dva mandata pripala listi Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koliko je dobila i SDA Sandžaka. Takođe, po jednog predstavnika imaće i glasači liste „Šaipa Kamberija“ kao i „Ruske stranke“.