Već nekoliko meseci zrenjaninska Osnovna škola “Dr Jovan Cvijić” nema adekvatno grejanje. Hladno vreme za učenike i zaposlene u školi donelo je nove izazove – objasniti deci gradivo i preneti im znanje na skraćenim časovima koji traju 30 minuta te održati teorijsku nastavu fizičkog vaspitanja u učionici jer je sala hladna. Rešenja, kako se čini, nema ni na pomolu.

Đaci, ali i osoblje Osnovne škole “Dr Jovan Cvijić”, dane provode u hladnoj školi jer adekvatnog grejanja nema. Temperatura u učionicama je podnošljiva, zahvaljujući dodatnim grejnim telima, ali su hodnici, kantina i sala hladni. Naime, stara kotlarnica, kojom se škola greje je u kvaru, a sem toga ona je tek nedavno i legalizovana. Zbog čega se toliko čekalo na legalizaciju i zbog čega ona nije izvršena po hitnom postupku kako bi se i kvar otklonio do početka školske godine trebalo bi pitati predstavnike lokalne samouprave, koji ovaj problem kao da ne vide. Ili pak ne žele da vide? Da li zaista nije bilo moguće, zarad zdravlja dece i zaposlenih u školi, zarad prava na obrazovanje koje pripada svakom detetu, brže rešiti sve papirološke probleme i pravne začkoljice, ubrzati postupak legalizacije i otkloniti kvar kako bi deca mogla nesmetano da pohađaju nastavu?

U vreme kada je na republičkom nivou pokrenut pilot projekat “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ koji realizuju ministarstva prosvete, sporta i zdravlja i kojim su u 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola uvedeni dodatni časovi fizičkog vaspitanja učenici Osnovne škole “Dr Jovan Cvijić” fizičkim vaspitanjem bave se samo teorijski, iz svojih školskih klupa jer je fiskulturna sala prehladna za održavanje nastave. Ostali časovi su im skraćeni i traju 30 minuta.

I dok se gradonačelnik i njegovi sagovornici greju na svojim radnim mestima đaci i zaposleni u Osnovnoj školi “Dr Jovan Cvijić” su, kako se čini, građani drugog reda pa će morati da čekaju da se gradski oci umilostive i reše problem, koji su sigurno mogli da reše još pre nekoliko meseci.