Tabaković – Kumulativni rast od 12 odsto potvrda dobrog ekonomskog stanja u zemlji

0
34

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je u poslednje četiri godine ostvaren kumulativan rast srpske ekonomije od oko 12 odsto, uprkos smanjenoj eksternoj tražnji i dodala da je to potvrda dobrog ekonomskog stanja u zemlji.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković JE na predstavljanju izveštaja o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji ove godine nosi naslov “Velike i male tranzicije”, kazala da je u tom periodu ostvaren i visok priliv stranih direktnih investicija.

Tabaković je navela i da uz sve to građani Srbije imaju pristup i najsavremenijim uslugama plaćanja i da taj pristup maksimalno koriste. “Svaki od stubova stabilnosti, rasta i razvoja je važan, jer rezultat svake uspešne i odgovorne ekonomske politike jeste i mora biti veće zadovoljstvo kvalitetom života građana”, rekla je Tabaković.

Tome su, kako ističe doprinela značajno veća ulaganja u zdravstveni sistem, i to ne samo u infrastrukturu i opremu već i u ljude, njihovo stručno usavršavanje i nastojanje da se poboljša njihov životni standard i time da  se zadrže u zemlji u kojoj su se i školovali.

“Podjednako je  važno  i to što smo uspeli da povećamo zaposlenost ranjivih kategorija stanovništva, a to znači da smo u periodu iza nas postigli znatan napredak na tržištu rada, veću uravnoteženost ponude i tražnje za radnom snagom, a imamo i visoko kvalifikovanu radnu snagu, što neretko ističu mnogi strani investitori i rejting agencije”, rekla je Tabaković i dodala da Srbiji sada predstoji put osposobljavanja ljudi za rad s novim tehnologijama i “ozelenjavanje” poslova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here