Evropski parlament – Grupa Obnovimo poziva na međunarodnu istragu o izborima u Srbiji

0
27

Poslanici Evropskog parlamenta iz grupe Obnovimo pozivaju na nezavisnu međunarodnu istragu od strane uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o izbornim nepravilnostima u Srbiji jer neke optužbe, uključujući one u vezi sa organizovanom migracijom birača na lokalnom nivou, prevazilaze obuhvaćeno izveštajima OEBS/ODIHR.

U predlogu rezolucije o situaciji u Srbiji posle izbora objavljenom danas izražava se ozbiljna bojazan oko ukupnog izbornog okruženja i identifikovanih nepravilnosti i ocenjuje da su izbori bili daleko ispod standarda očekivanih za zemlju kandidata za EU. Navodi se da su neke od nepravilnosti na izborima održanim u decembru potencijlano krivična dela i traži od vlasti i pravosuđa Srbije da temljeno ispitaju sve optužbe vezane za izborni proces, kupovinu glasova i nezakonito finansiranje kampanje. U dokumentu se naglašava da ne treba preduzimati dalje korake u procesu pristupanja Srbije EU dok se značajno ne unaprede izborni uslovi i ne reše pravna pitanja u vezi navodnih nepravilnosti. Dalje se ukazuje na neopravdanu pasivnost REM, koja je povećana u odnosu na prethodne izbore, i sa zabrinutošću se konstatuje da REM nije objavio rezultate praćenja izborne kampanje privatnih nacionalnih kanala bliskih vladajućoj partiji.

Srbija se poziva da primeni dugogodišnje preporuke OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije oko biračkog spiska. Takođe se izražava zabrinutost zbog slučajeva pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba javnih sredstava i šema za podsticanje birača u kampanji. Od Srbije se traži da ojača propise o kampanji kako bi osigurala fer uslove za sve političke snage koje učestvuju, kao i da reguliše trošenje u kampanji trećih strana. Srbija se u dokumentu poziva da uradi detaljnu reviziju medijskih propisa kako bi se rešile brojne zabrinutosti, kao i da se pozabavi navodima o vređanju i zastrašivanju novinara. Takođe se naglašava da institucije EU moraju da urade više da osiguraju zaštitu prava i slobode novinara i medija u Srbiji i ističe da pristup pretpristupnim fondovima treba iskoristiti kao alat za zaustavljanje daljeg pogoršanja situacije sa slobodom medija.

U predlogu grupe Obnovimo oštro se osuđuju nepotkrepljene tvrdnje da članice EU organizuju postizborne proteste i izražava žaljenje što su protesti iskorišćeni za širenje anti-EU narativa u medijima bliskim vladajućoj partiji. Svoj predlog rezolucije o Srbiji objavila je i Levica, a očekuje se da tokom dana to urade i druge političke grupe u Evropskom parlamentu.

Nakon usklađivanja, nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji posle izbora, trebalo bi da bude objavljen sutra, a o rezoluciji će se glasati na plenumu u Strazburu u četvrtak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here