U organizaciji kolektiva HPTŠ „Uroš Predić“ i Sindikata prosvetnih radnika Banata u Zrenjaninu je danas održan veliki protest na kom su prisutni ukazali na besmislenost odluke da se u ovoj školi ne izvrši upis đaka u narednoj školskoj godini te da se oni preraspodele u Tehničku, Medicinsku i Poljoprivrednu školu.

Zaposleni u HPTŠ „Uroš Predić“, kao i njihove kolege iz drugih škola i brojnih sindikata, bivši i sadašnji učenici škole „Uroš Predić“, roditelji učenika, ali i veliki broj građana okupili su se danas ispred Kulturnog centra Zrenjanina, u kom je smeštena Školska uprava kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog planiranog rastakanja ove škole. Zvižducima su „pozdravili“ obrazloženje za gašenje škole u kom je navedeno da je u pitanju mera racionalizacije odnosno ušteda za gradski budžet. Obraćajući se prisutnima Natalija Lalić iz HPTŠ „Uroš Predić“ naglasila je da će se ovo što se sada naziva preseljenjem nedvosmisleno dovesti do gašenja obrazovnih profila iako su oni deficitarni na tržištu rada.

Valentina Nađ iz Sindikata prosvetnih radnika Banata rekla je da je fascinirana načinom na kojim je sve ovo pripremljeno kao i načinom na koji je predlog gradonačelnika podržan.

Učiteljica Gordana Mićić istakla je da je poljuljano poverenje prosvetnih radnika u rad ustanova i da gotovo ne postoji poverenje u dobre namere kada ustanove nešto rade. Ona je uputila savet svima onima koji bi trebali da budu saradnici i zaposlenima u školi „Uroš Predić“ i svim drugim prosvetnim radnicima, a to nisu.

Nakon obraćanja učiteljice Mićić okupljeni su se uputili ka Trgu slobode, gde se prisutnima najpre obratila Tatjana Čihorić Šerfeze, čija ćerka pohađa HPTŠ „Uroš Predić“.

Profesorka stručnih predmeta u ETGŠ „Nikola Tesla“ Aleksandra Mažić deo svog obraćanja uputila je savetu koji je podržao odluku gradonačelnika Zrenjanina. Ona je ukazala i na probleme koji će se sigurno javiti ukoliko odluka o rastakanju škole „Uroš Predić“ bude sprovedena.

Predsednik sindikata HPTŠ „Uroš Predić“ Milan Galić takođe je ukazao na probleme koji će nedvosmisleno nastupiti.

Zahvalivši se prisutnima na podršci Galić je pročitao spisak škola, sindikata i institucija koji su podržali borbu HPTŠ „Uroš Predić“ istovremeno izrazivši žaljenje što među njima nema Tehničke, Medicinske i Poljoprivredne škole – tri škole u koje bi trebalo da pređu učenici i zaposleni škole „Uroš Predić“.